25n
25N
25N

El nou Ajuntament de Foios: modern però integrat en la història i patrimoni de l'entorn

L’actual edifici i el contigu, comprat en 2018, quedaran units amb un pati central interior i un segon pis que permetrà ampliar la seua superfície

El nou Ajuntament de Foios: modern però integrat en la història i patrimoni de l'entorn
24/05/2021 -

El nou Ajuntament de Foios ja té una imatge i disseny clars i combinarà modernitat amb el respecte pel patrimoni i la història de l’entorn. Així ho han anunciat aquest matí l’alcalde, Sergi Ruiz, i l’arquitecta municipal, Lourdes Lacruz, com a resultat del I Concurs d’Idees organitzat pel consistori, en el qual hi ha hagut 29 propostes de diferents despatxos d’arquitectura.

Tal com ha indicat Ruiz, s’avança així en “un dels projectes més importants per a l’equip de govern” després de la compra de l’edifici contigu a l’ajuntament l’octubre de 2018 per 170.000 euros. “L’objectiu és que la unió dels dos edificis siga per a dignificar, ampliar i millorar les condicions dels serveis per a la ciutadania”, en paraules de Ruiz.

De les 29 propostes presentades per a aquest primer Concurs d’Idees de Foios, la seleccionada és la del despatx d’arquitectura corunyés Fernández Carballada i Asociados, amb el lema PA710. Un avantprojecte que, una vegada s’adjudique, tindrà quatre mesos per a la redacció final del projecte. Es licitarà a la fi d’enguany per a iniciar les obres a principis del 2022, de manera que a l’estiu ja estarà executada la primera fase de les obres, que consistirà principalment en l’enderrocament de l’interior i fonamentació de l’estructura.

El seu pressupost és de 6.050 euros com a idea guanyadora i l’adjudicació de la redacció del projecte (avantprojecte, projecte bàsic i el d’execució) s’ha estimat en 81.070 euros. La inversió total serà de prop d’1,5 milions d’euros, dels quals 100.000 euros ja estaven previstos en els actuals pressupostos per al Concurs d’Idees juntament amb 491.000 euros del pla SOM de la Diputació de València. El milió d’euros restant entrarà en els pressupostos municipals de 2022.

Així mateix, s’ha premiat les altres dues propostes finalistes. El primer Accèssit, amb un premi de 3.630 euros, ha sigut per al projecte de David Sanchis Llopis, amb el nom EA444, que afegia també una segona planta al volum del conjunt de forma integrada en la façana. I el segon Accèssit, amb 2.420 euros, ha sigut per a la idea de Castroferro Arquitectes, amb el lema El 100.

El nou consistori unirà els dos edificis i comptarà amb un pati central interior que aportarà llum i permetrà ampliar i fer canvis a les sales que albergarà, un element que ha sigut clau per a triar el projecte, segons Ruiz i Lacruz. A més, entre altres novetats, sumarà un pis amb una estructura que podrà veure’s perfectament des de fora, ja que serà una estructura que no estarà integrada en la façana.

“Estem molt contents amb el projecte perquè hi ha un equilibri entre la modernitat amb el respecte al patrimoni, a l’entorn i a la història de Foios, la qual cosa créiem que era fonamental. A més, hi haurà diàleg entre el nou edifici i l’Església, ja que tindrà taulells blaus com els de la cúpula també en la part superior, un concepte molt interessant”, ha assenyalat el primer edil.

A més, la seua superfície útil serà de quasi 900 metres i albergarà els actuals serveis del consistori, com el saló de plens, el d’actes, els despatxos municipals, l’alcaldia i el Jutjat de pau. Sobre aquest tema, Ruiz ha destacat que aquest s’ampliarà, ja que la Conselleria de Justícia ha aprovat la incorporació de dos funcionaris a temps complet a Foios, per la qual cosa aquest servei funcionarà durant tot el dia.

Tant Ruiz com Lacruz han felicitat les 29 propostes presentades pels despatxos privats d’arquitectura i han destacat el bon acolliment del Concurs d’Idees. Així, han celebrat disposar ja d’un disseny per al nou consistori que és una reivindicació per al municipi.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × 2 =