L'Ajuntament posa a la disposició de la ciutadania una nova edició del 'Llibre de les memòries de la ciutat de València'

Guardar

0214 Llibre de memòries de la ciutat de València 1
0214 Llibre de memòries de la ciutat de València 1

Els lingüistes Vicent Josep Escartí i Josep Ribera Ribera han sigut els encarregats de reescriure la nova edició del 'Llibre de les memòries de la ciutat de València', en el qual es narren els esdeveniments que van ocórrer en la capital del Túria des de 1308 a 1644. Una obra que "està a la disposició de la ciutadania", tal com ha explicat la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Gloria Tello, i que "demostra el nostre compromís amb la cultura, des de tots els vessants i a partir de qualsevol sensibilitat".

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Gloria Tello, ha valorat "l'extraordinari arxiu de documentació que té la ciutat de València referent a la seua història des de l'Edat mitjana" així com que "bona part d'aquests documents es troben en l'Arxiu Municipal, és a dir, en propietat de l'Ajuntament i, en conseqüència, de tota la ciutadania". En aquest sentit, i fruit de "la voluntat de posar al proveïment del públic una de les impactants obres de la nostra historiografia" segons Tello, s'incorpora el 'Llibre de les memòries de la ciutat de València (1308-1644)', treball elaborat pels lingüistes Vicent Josep Escartí i Josep Ribera Ribera.

"De 1308 a 1644 van ocórrer una gran quantitat de successos importants a València. En aquests anys tenim la destrucció de l'Ordre del Temple i la creació de l'Orde de Montesa; el nomenament de Francesc de Vinatea com a jurat de la ciutat; l'elecció de Roderic de Borja com a papa Alexandre VI; el descobriment de les Índies; o la revolta de la població mora en la serra d'Espadán, entre altres", ha explicat Tello. La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals ha remarcat que el 'Llibre de les memòries de la ciutat de València (1308-1644)' permet que "ens puguem endinsar en la història més particular de la ciutat de València, i alhora assabentar-nos de quins successos colpejaven més als escrivans que, any rere any, deixaven constància, i que ho feien per descomptat en valencià".

L'obra dels lingüistes Vicent Josep Escartí i Josep Ribera Ribera és important per a Tello "pel que es diu, però al mateix temps, per allò que no s'explicita. És una manera de saber quins temes importaven als nostres avantpassats per a tractar de llegir les anotacions amb la perspectiva i el context necessaris". La regidora ha incidit que "aquesta edició és assequible i de lectura entenedora amb ortografia modernitzada" gràcies al treball d'Escartí i Ribera, els qui "tenen una àmplia experiència com a estudiosos de la literatura medieval i moderna"."El nostre compromís amb la cultura, des de tots els vessants i a partir de qualsevol sensibilitat, queda de manifest amb l'aposta per esta pluralitat, que és obertura, respecte, i que significa també ser persones del nostre temps", ha conclòs Tello.

Arxivat a:

Destacats