25n
25N
25N

Nou pas per a València com a nom oficial

Nou pas per a València com a nom oficial
28/10/2016 -

El Ple de l’Ajuntament ha ratificat la seua voluntat d’adaptar al valencià la denominació oficial de la ciutat i trametrà l’informe del Gabinet de Normalització Lingüística sobre esta qüestió a la Direcció General d’Administració Local de la Generalitat Valenciana. Segons este informe, l’equip de govern aplica la normativa vigent perquè el nom de la ciutat siga València.

“Parlem del nom oficial”, ha remarcat el regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, qui ha recordat que amb esta decisió l’equip de govern complix el Reglament d’ús i normalització del valencià en l’Ajuntament, que va ser acordat per unanimitat dels partits amb representació en el consistori l’any 1996 (Partit Popular, Unió Valenciana, PSPV-PSOE i Esquerra Unida).

L’esmentat Reglament diu que tots els topònims del terme municipal tenen com a forma oficial la valenciana, que és la tradicional, la històrica i la correcta. Aleshores, València, com a cap i casal del Regne, ha de tindre el seu nom en valencià”, ha aclarit el regidor, qui ha destacat que amb l’adaptació proposada pel Govern de la Nau, València s’equipararà al 90 per cent dels municipis de les comarques valencianoparlants i ha recordat, a més, que va ser un govern del Partit Popular qui adaptà al valencià, en exclusiva, el nom de la Comunitat Valenciana.

En el debat generat per la proposta d’atendre el requeriment de la Direcció General d’Administració Local de la Generalitat i trametre l’informe, que no ha contat amb el suport de l’oposició, el portaveu de Ciudadanos, Fernando Giner, ha anunciat que el seu grup “iniciarà un procés de participació popular, per a demanar signatures al carrer, per tal que el nom de València en castellà no desaparega”.

El regidor del Grup Municipal Popular Cristóbal Grau, que ha donat suport a esta iniciativa “que vol fer notar que el sentir dels valencians és que el nom de la seua ciutat continue en castellà”, ha assegurat que des del principi este acord hauria d’haver tingut el suport de professionals i entitats coneixedores de la matèria”.

Cristóbal Grau, que en l’anterior sessió plenària va sol·licitar un acord per a instar la Direcció General d’Administració de la Generalitat Valenciana la devolució de l’expedient de referència d’adaptació al valencià del nom del municipi de València, amb l’objectiu d’esmenar, el que, al seu parer, és “un defecte de tramitació per faltar un informe”, ha demanat a l’equip de govern que es dirigisca als servicis jurídics municipals per vore si s’està responent al requeriment”.

El regidor Sergi Campillo ha manifestat que legitimament cadascú pot defendre que el nom de la ciutat estiga en un idioma o un altre. Encara que, ha defensat, la decisió del govern municipal “és no trencar el consens del Reglament d’ús del valencià aprovat per unanimitat a l’Ajuntament, el consens de l’Estatut d’Autonomia de 2006, i el consens de la moció impulsora per a adequar el topònim de la ciutat al valencià, que va ser aprovat per unanimitat de tots els grups fa només uns mesos”.

Campillo ha posat fi a la seua intervenció dirigint-se als edils populars als quals els ha preguntat “si volen passar a la història com els que apostaren perquè el nom oficial de la ciutat estiguera en la seua pròpia llengua o pels que s’hi oposaren”. Hui, ha conclós, proposem trametre l’informe signat pel tècnic autoritzat per a garantir la seguretat jurídica del procediment que està clar.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

set − un =

museo prehistoria