caixa popular

No m'agredisques, no t'agredisques

No m'agredisques, no t'agredisques

A pesar que les estadístiques policials confirmen que no s’aprecien increments en les agressions al patrimoni històric de la ciutat, la veritat és que en els últims mesos diversos actes delictius cap als nostres monuments històrics protegits ens han enfurit.

En algunes ocasions, com aquelles resultants d’accidents de trànsit, les agressions han resultat fortuïtes, al no existir intencionalitat; en unes altres, no obstant això, els atacs, especialment en forma de pintades, han sigut d’allò més intencionats.

Resulta difícil d’entendre que algú puga recrear-se autoagredint-se. En termes mèdics, les autoagresions responen principalment a trastorns psicològics. En termes delictius, comparablement, les agressions al patrimoni han de respondre sens dubte, entre altres motius, a una falta d’amor propi. I és que agredir al nostre patrimoni és agredir-se a un mateix, és agredir-nos a tots.

Afortunadament, les agressions no queden impunes. Contra els actes vandàlics es requereix molta educació, però també control policial, detencions i, posteriorment, aplicació de les condemnes que marca la llei. Per sort, disposem de grans professionals en els cossos i forces de seguretat i fa uns dies ens arribava informació d’una detenció per un acte vandàlic que, per la coincidència tipogràfica, s’ha pogut vincular a l’agressor amb alguns delictes contra el patrimoni històric de la ciutat.

Cap agressió ha de quedar sense resposta i, per això, què fer? Com ja s’ha dit, el control policial resulta primordial i indispensable. Al seu torn, paral·lelament des de Cultura, hem engegat el “Pla de Recuperació del Patrimoni”, una inversió contínua per a rehabilitar cadascun dels elements patrimonials que durant anys jeien en el més absolut abandó. Un pla que, prioritzant el valor patrimonial, el grau dels danys i la perillositat, va revertint la salut de les nostres escultures i monuments.

Un Pla que es complementa amb altres accions com:

  • Una aposta decidida per la vigilància, amb una important inversió econòmica, que ha fet possible, per exemple, que per primera vegada la Llotja dispose de vigilància 24 hores;
  • Un servei ràpid d’actuació en la neteja, que reverteix en poques hores els atacs amb pintures;
  • Un romanent per a inversions d’urgència, sol·licitat en Junta de Govern, per a evitar els llargs mesos d’espera en la reparació dels danys;
  • O un treball coordinat amb la delegació de Policia, per a sol·licitar a la Delegació del Govern la implantació de càmeres en set monuments BIC municipals, amb caràcter dissuasiu.

Al cap i a la fi, un treball seriós i atent que requereix per a ser més exitós d’una important conscienciació ciutadana.

El patrimoni d’una ciutat és allò que la defineix i la diferència d’altres ciutats, el punt singular que ens explica el seu passat i la seua història i com ha arribat fins hui.

Cuidar d’ell és cosa de totes i tots. Si agredeixes el nostre patrimoni, ens agredeixes a tots, t’agredeixes a tu.

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × 2 =

mancomunidad horta sud
sempre teua
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
decidim vlc
Semana mobilidad Valencia 2018
Decidim VLC