Quines són les necessitats formatives i d'ocupació al Cabanyal?

Quines són les necessitats formatives i d'ocupació al Cabanyal?
16/04/2019 -

La regidora d’Inserció Sociolaboral, Isabel Lozano, ha presentat aquest matí els resultats de l’«Estratègia de formació i ocupació Cabanyal, Canyamelar, Cap de França. Diagnòstic participat sobre les necessitats formatives i d’ocupació», que forma part de l’operació 9.2 de l’EDUSI. L’objectiu de la qual és definir els programes formatius i identificar els jaciments laborals adaptats a les necessitats específiques de població en exclusió i risc d’exclusió social de l’àrea estudiada.

Respecte al desenvolupament de l’Estratègia de formació i ocupació del Cabanyal, Canyamelar i Cap de França, «des de la Regidoria d’Inserció Laboral s’ha elaborat el diagnòstic participatiu sobre les necessitats formatives i d’ocupació en aquests barris», ha explicat la regidora d’Inserció Sociolaboral, Isabel Lozano. «Este diagnòstic ha de servir per a la posada en marxa de la futura escola-taller, amb cobertura per a centenars de persones del barri, i que ha de desenvolupar la Regidoria d’Ocupació», ha afegit.

El conjunt dels programes de formació i les oportunitats d’ocupació detectades està dirigit a persones amb diferents nivells educatius. A través del diagnòstic, s’han establit «com a necessàries» dues línies de formació; la primera d’elles, reglada, que engloba el Programa «Segona Oportunitat» per a joves que no posseeixen el graduat d’Educació Secundària Obligatòria, el Cicle Formatiu d’Activitats Portuàries, així com altres cicles i l’acompanyament a persones migrants per a convalidar els seus estudis.

A més, també «s’ha detectat la necessitat d’una línia formativa no reglada que resulta fonamental per a impulsar la formació en competències bàsiques, els certificats de professionalitat, l’obtenció de permisos de conduir, així com programes de formació aplicats als jaciments d’ocupació detectats», segons ha explicat la regidora.

En este sentit, s’han detectat set àrees com a potencials jaciments d’ocupació als barris de Cabanyal, Canyamelar i Cap de França: cultura, festes i artesanies; turisme i restauració; mercat i comerç; servicis per a la rehabilitació d’habitatges i de l’espai públic; atenció sociosanitària; activitat portuària i industrial; i mediació per a acompanyar en tot el procés formatiu i laboral a les persones destinatàries.

«Algunes de les iniciatives que anem a assumir des de la Delegació d’Inserció Sociolaboral són l’elaboració d’un mapa de recursos formatius i laborals al Cabanyal, així com el disseny de programes formatius als barris de Cabanyal, Canyamelar i Cap de França atenent les necessitats i oportunitats de treball detectades, i la creació de convenis de col·laboració des de VLC Inserta amb empreses i organismes públics que generen formació específica i compromisos de contractació, com per exemple, amb la Fundació Port València o amb Mercavalència, amb qui ja hem establit contacte», ha explicat Isabel Lozano.

PROGRAMES FORMATIUS

El diagnòstic participat s’ha realitzat mitjançant una metodologia multimètode, desenvolupada en tres fases encadenades, en les quals s’ha revisat la bibliografia sobre els estudis previs, s’han dut a terme 18 entrevistes a diferents agents socials i sis tallers sectorials, així com la presentació pública dels resultats finals, segons han explicat les investigadores socials Teresa Vicente i Yaiza Pérez. «Per a realitzar aquest diagnòstic participat, han col·laborat un centenar d’agents socials i institucionals, representants sectorials i població en risc o exclusió social d’aquests barris», han recalcat.

Els criteris recomanats per a implementar els programes formatius, des d’una visió integral, haurien de tenir en compte la integració, l’acompanyament al llarg del procés, el foment de l’autonomia i l’autoestima de la persona, la proximitat i la temporalitat, entre altres. Així mateix, també contempla la formació amb pràctiques remunerades, beques i contractes de formació, així com convenis amb empreses, fundacions públiques i privades i la creació d’un segell de qualitat de formació i professionalitat.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × tres =

movilidad ayto de valencia
cultura als barris 2019
programacion rialto
anna i la maquina del tiempo
alcasser
movilidad ayto de valencia
cultura als barris 2019
punt cat