25n
25N
25N

'Autónomos en Acción': "ens hem cansat de ser 'el patito feo' dels treballadors"

La plataforma ‘Autónomos en Acción’ naix amb l’objectiu de donar una resposta política a la situació laboral dels autònoms

'Autónomos en Acción': "ens hem cansat de ser 'el patito feo' dels treballadors"
08/04/2020 -

Enmig de la crisi sanitària de la Covid-19, i després de la pèrdua econòmica que suposa aquesta situació, milers de treballadors autònoms de tota Espanya s’han unit per a crear la plataforma ‘Autónomos en Acción’. En 7 dies, han aconseguit 15.000 adhesions per a reivindicar els seus drets, però, sobretot, per a donar una resposta política a la situació laboral de l’autònom. Sens dubte, els grans oblidats que, finalment, s’han organitzat per a dir ‘Prou’.

“En un escenari negatiu, es podria perdre el 80% de les ocupacions autònomes”

València Extra ha parlat amb Juan Carlos Galindo, un dels impulsors d’aquesta plataforma cívica que va nàixer quasi “per casualitat”. “Ens vam posar a parlar un grup d’autònoms sobre la possibilitat de fer alguna cosa per a reivindicar els nostres drets, i això vam fer. Ens hem ajuntat autònoms de professions molt dispars, però que compartim un objectiu comú”. I l’acolliment ha superat les expectatives perquè, no només són les 15.000 adhesions en una setmana, sinó que “700 persones, de diferents punts del país, ja s’han inscrit per a col·laborar activament en la plataforma. Així que, ara, estem organitzant les delegacions per a tindre presència a les diferents comunitats autònomes”.

Però, Quins objectius persegueixen des d”Autónomos en Acción’? Com explica Juan Carlos Galindo, “tenim dos objectius fonamentals”. D’una banda, aconseguir representació política, a l’estil de ‘Teruel Existe’, perquè “només des de les institucions es poden canviar les coses” i, per un altre, lluitar pels seus drets: “volem tindre els mateixos drets que els treballadors per compte d’altri, és a dir, disposar d’una baixa per malaltia o d’una prestació per desocupació digna; poder gaudir d’una baixa per maternitat o paternitat sense haver de continuar pagant la quota d’autònoms o, per exemple, que la quota d’autònoms tinga un import proporcional a la facturació del professional. En definitiva, volem modificar l’Estatut d’Autònoms de 2017″, i afig, “hem patit una discriminació històrica, cap partit polític ha pensat en nosaltres, i ja ens hem cansat”.

D’aquesta manera, a llarg termini, ‘Autónomos en Acción’ volen aconseguir el suport de la societat i la confiança de la ciutadania per a poder representar a les micropimes i pimes en l’esfera política perquè, només així, es pot canviar el rumb de les coses. Així i tot, també tenen dos objectius a curt termini, que presentaran pel registre d’entrada al Congrés dels Diputats. “Tenint en compte la situació actual, demanarem, d’una banda, que es pare el rellotge dels treballadors autònoms. No podem continuar pagant impostos, quotes, lloguers… però, a més, volem que el Govern pose en marxa un pla per a impulsar el xicotet comerç, el de proximitat, per a quan tot això haja passat. I és que hi ha dades que diuen que, en un escenari negatiu, es podria perdre el 80% de les ocupacions autònomes. Unes dades gravíssimes que només es poden reparar amb mesures reals”.

Així mateix, aquest pla també “hauria de contemplar un pla de refinançament per a ajornaments i deutes contrets, que s’anaven atenent amb regularitat fins a l’arribada dels tancaments obligatoris de comerços i empreses, decretats per a doblegar a la Covid-19, amb la falta total d’ingressos que això ha suposat”.

“Hem patit una discriminació històrica per part dels mandataris”

A Espanya, més de 3,2 milions de treballadors són autònoms. Treballadors que contribueixen, amb els seus impostos, a la creació d’ocupació i riquesa. No obstant això, “hem sigut el col·lectiu més abandonat”. “No tenim pes, no som ningú per a ells. Per això, no ens queda una altra que accedir a eixa part política. Potser aquest temps de confinament ens haja servit per a parar-nos a pensar, i unir-nos perquè ens hem cansat de ser ‘el patito feo’ dels treballadors”. I és que, asseguren, “mai hem sigut valorats com ens mereixem per part dels mandataris, perquè malgrat ser els qui més contribuïm a les arques de l’Estat, som els que menys rebem d’aquest”.

I, ara, davant la crisi provocada per la Covid-19, els autònoms continuen quedant-se arrere. “El 30 de març, vàrem haver de pagar la quota d’autònoms, i les ajudes que han anunciat no ens estan arribant. Estem cansats de ser sempre els últims”, conclou Juan Carlos Galindo.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou + dotze =