Mor Paco Aura, últim supervivent valencià del camp de concentració de Mauthausen

Guardar

paco_aura
paco_aura

Paco Aura, últim supervivent valencià del camp de concentració de Mauthausen, on va passar més de quatre anys, ha mort aquest dimarts a Alcoi (Alacant) a un mes de complir 100 anys i després d'una vida dedicada a divulgar la seua història per a lluitar contra el desmemoriament, i treballar per la pau i la concòrdia.

Després de conéixer-se la seua defunció, l'Ajuntament d'Alcoi, que en 2014 va posar el seu nom al pont que uneix els barris del Viaducte i Zona Nord, ha traslladat el seu suport i solidaritat "a la família, companys i amics en uns moments dolorosos a causa de la pèrdua de l'alcoià Paco Aura Boronat que el pròxim 30 de desembre hauria complit 100 anys".

"Ens ha deixat una persona que sempre formarà part de la història d'Alcoi i de la humanitat. Paco era exemple de tot allò bo que té l'ésser humà i va dedicar la vida a recordar-nos la part més fosca de la història de la humanitat perquè mai tornara a succeir", ha apuntat l'alcalde de la localitat, Toni Francés (PSPV).

Francés ha qualificat Paco Aura com un home "humil i senzill, profundament humà, exemple de dignitat i resistència" que "ens va mostrar el que significa la capacitat de perdonar, que no té res a veure ni amb l'oblit ni amb la impunitat. Paco seguirà amb nosaltres sempre, exemple de la lluita contra els totalitarismes, la seua experiència ens fa tindre molt present que la democràcia i la pau hem de cuidar-les dia a dia, i treballar intensament per a defendre-la cada segon de la nostra vida".

El consistori ha explicat, a més, que estava previst a mitat de desembre, coincidint amb el seu aniversari, presentar una exposició sobre la seua vida i la reedició d'un llibre al costat del Cahea. En eixe sentit, l'alcalde ha assegurat que es manté l'acte que es convertirà així en "un sentit homenatge pòstum a la seua persona i a la gran tasca de divulgació que va realitzar a favor de la pau i la concòrdia".

Paco Aura va viure en primera persona una etapa "on els totalitarismes van espentar el món a la guerra". Amb 17 anys va viure la Guerra Civil i la II Guerra Mundial com a exiliat republicà en un camp francés. Va ser deportat a Mauthausen (Àustria) on va passar més de quatre anys. Una vegada alliberat en 1945, va haver de viure huit anys més exiliat a França per por de la repressió franquista. Aura va ser un dels 22 alcoians que van ser deportats a un camp nazi i últim supervivent valencià de la barbàrie.

La ciutat d'Alcoi va posar el seu nom al 2014 al pont que uneix el barri del Viaducte amb la Zona Nord. "Ens quedem amb les paraules que va pronunciar aquell dia: 'Només espere que aquest pont es convertisca en un símbol de la pau i la concòrdia i servisca de record per al que va ocórrer'", han destacat.

TASCA DE DIVULGACIÓ

Aura ha realitzat una important tasca de divulgació sobre els camps de concentració, lluitant contra el desmemoriament de les persones, sempre convençut de la necessitat de recordar per a evitar que aquests fets pogueren tornar a ocórrer.

Al voltant de la seua persona s'ha publicat un llibre 'Francisco Aura Boronat. Resistència i dignitat davant de la desmemòria', de Paco Blay, Àngel Beneito i Natxo Lara; i una novel·la gràfica de Jordi Peidro 'Esperaré siempre tu regreso', traduïda a l'alemany, de la qual també es va fer un curt audiovisual de la mà de la Xarxa d'Escoles Associades de la Unesco i l'Ajuntament d'Alcoi.

Destacats