25n
25N
25N

"Moltes persones han recorregut a la música per a no sentir-se a soles"

Fem un recorregut per les entitats solidàries que, a través de la música, acompanyen, cada dia, a milers de persones

"Moltes persones han recorregut a la música per a no sentir-se a soles"
10/07/2020 -

La música ha sigut la gran aliada, sobretot, en els moments més difícils. La seua melodia ha aconseguit transportar, a altres llocs, a milers de persones que buscaven un refugi per a alliberar emocions i deixar-se portar. I és que la música, en el seu estat més pur, permet recordar, conéixer altres cultures i, a més, millorar la salut i el benestar. D’acord amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS), les arts, entre les quals s’inclou la música, no sols aporten importants beneficis a nivell psicològic, sinó que poden ser de gran ajuda per a abordar problemes físics o, fins i tot, reduir els efectes secundaris de tractaments mèdics.

Per primera vegada, l’OMS recomana incloure totes aquestes disciplines artístiques als sistemes sanitaris. Una recomanació que, per descomptat, comparteixen les diferents associacions solidàries que, a la Comunitat Valenciana, han estat al peu del canó per a, a través de la música, aportar el seu granet d’arena a alegrar residències, ajudar als qui més el necessiten o formar part de la recuperació de pacients.

Aquest és el cas de ‘Músicos por la Salud‘. Des de 2015, aquesta fundació visita els hospitals de la Comunitat Valenciana per a oferir moments de respir i alleujament a través de la música. “Les àrees que més visitem són vigilància intensiva, oncologia, hemodiàlisis i salut mental. Són les més dures, però també les que més necessiten la música per a suportar situacions difícils”, conta Guillermo. Per això, organitzen microconcerts participatius i emocionalment significatius en els quals els pacients, a més, poden triar les seues cançons favorites.

“Ens adaptem a les circumstàncies de les persones. Abans de començar, parlem amb la supervisora i, per descomptat, ens presentem per a preguntar-los si els sembla bé que siguem allí i, sobretot, què els abelleix escoltar. La capacitat d’improvisació és altíssima. Per això, per a nosaltres, és imprescindible comptar amb músics professionals”. Ara, des de ‘Músicos por la Salud’ han ideat la iniciativa ‘Encarga tu canción’, que col·loquen a la porta de les diferents sales on actuen, perquè pacients, familiars i personal sanitari puga triar el que volen escoltar.

“Nosaltres sempre diem que si en una sala de 20 persones, 15 no acaben cantant és que no ho hem fet bé i, per això, és molt important que puguen triar les cançons perquè les emocions que transmet una cançó són significatives i individuals”, explica Guillermo.

La crisi sanitària va paralitzar aquesta labor de ‘Músicos por la Salud’, però no les seues ganes per continuar demostrant la solidaritat en el món de la música. Així, va sorgir ‘La Canción Más Importante’. Microconcerts des de casa que, a través de videotelefonades, han continuat alegrant hospitals i centres sociosanitaris. “Just en eixe moment, quan moltes persones estaven aïllades, era quan més necessitaven la nostra música. Hem atés peticions de familiars que tenien a una persona en l’UCI, i volien enviar-li un missatge en forma de cançó”.

Artistes tan coneguts com Leiva, Vanesa Martín, Pablo Alborán, Amaral o Dani Martín s’han sumat a aquests concerts a distància perquè, del que es tractava, era d’agrair a tot el personal sanitari el seu esforç, però, per damunt de tot, d’acompanyar a tantes i tantes persones que “han recorregut a la música per a no sentir-se a soles”.

LA MÚSICA, UN ELEMENT D’UNIÓ QUE TRASPASSA FRONTERES

Bankia desenvolupa, a la Comunitat Valenciana, múltiples accions enfocades a la promoció de la cultura musical valenciana, com la col·laboració amb el moviment associatiu musical valencià o l’augment de l’activitat formativa, fent-la accessible al conjunt de la societat. “Portem molts anys al costat de la música amb el programa Bankia Escorta València amb un patrocini d’un milió d’euros anuals. Es tracta del patrocini més important de la nostra entitat en tot el territori espanyol”, explica Rosa Piqueras, directora comercial de la Territorial de Bankia a València i Castelló.

“Gràcies a aquesta acció, hem elaborat i implantat diversos projectes: beques destinades a l’alumnat de les escoles de música; uns premis a la música amb una dotació de 200.000 euros; una acció per a la recuperació del patrimoni de les societats musicals anomenat ‘Música a la Llum’; la rehabilitació de l’Alqueria Julià, que es convertirà en la Casa de la Música; o estímuls per a les orquestres de corda valencianes, entre altres. En definitiva, es tracta d’una contribució de gran importància que ha transformat l’ecosistema musical valencià”.

“El món de la música ha demostrat sempre una capacitat de resistència enorme”

I és que, precisament, gràcies al suport d’entitats que, de manera desinteressada, fan costat a la música, però també al treball incansable que realitzen des dels diferents centres musicals i bandes, la Comunitat Valenciana no sols compta amb professionals d’alt nivell, sinó que, a més, són possibles projectes en els quals la música actua com un nexe d’unió entre territoris i la solidaritat s’alça com el motor principal.

En el ‘Centre de Música i Dansa de Natzaret‘ porten 16 anys compromesos amb el projecte Kiziguro. A través de concerts solidaris, “fomentem la igualtat d’oportunitats en països en vies de desenvolupament i, sobretot, intentem despertar consciències”, conta Francesca Soriano, membre de la comissió del projecte.

“Gràcies als fons que recaptem amb la nostra música, hem pogut actuar en matèria d’educació, alimentació, salut o habitatge a Kiziguro, una zona de la regió de Ruanda, que estava abandonada malgrat el desenvolupament del país. Estem parlant d’un lloc on cal caminar molt per a anar a escola, per a anar per aigua… i, des de 2004, estem treballant perquè tinga una educació, que creiem que és la base del desenvolupament; perquè compten amb habitatges que els protegisquen dels temporals i les inundacions; o perquè utilitzen l’explotació agrària també com un mitjà de vida i no sols per a la subsistència”.

“Existeix una funció humanitària en la música”

Sota el lema ‘Des de la música a la solidaritat’, aquest centre musical treballa de manera incansable per a continuar mantenint el seu programa solidari. “Sabem que han sigut temps difícils”, però porten en el seu ADN la solidaritat. “El ‘Centre de Música i Dansa de Natzaret ja va nàixer per iniciativa veïnal, en 1984, amb l’objectiu d’oferir alternatives en un moment en el qual la situació del barri era extrema per l’abandó i per les drogues”, conclou Francesca Soriano.

La música és capaç de transformar a tota una societat, però també ha demostrat, amb escreix, que en els moments de crisis sempre torna a alçar-se. “El món de la música a la Comunitat Valenciana és molt resilient. Ha demostrat sempre una capacitat de resistència enorme. Només una dada, durant la crisi de 2008, cap societat musical va interrompre la seua activitat, és més van créixer en número. Ara, amb l’amenaça de la Covid-19, sens dubte un duro enemic, l’impacte ha sigut fort, però eixirem. I Bankia serà ací, treballant braç a braç amb el sector buscant les solucions”, assenyala Rosa Piqueras.

UNA ABRAÇADA EN FORMA DE MÚSICA

“Són temps difícils”, assenyala Rosa Piqueras de Bankia, “però la música i l’art en general sempre han sigut una poderosa eina de transformació social i de millora de la qualitat de vida dels ciutadans”. Per això, en els moments més complicats, la música és el salvavides de milers de persones. Des de la Fundació Cultural Capella de Ministrers ho saben bé.

“En 2019, decidírem crear el projecte ‘Musicamable’, la línia social de la fundació però, amb l’arribada de l’estat d’alarma, li vam fer un volt de rosca al projecte i creàrem una plataforma online específica per a posar en contacte, per videoconferència, a músics de totes les parts del món amb persones que buscaven una abraçada musical”, explica Robert, perquè “just en aquests moments, hi havia més necessitat que abans de la música i, sobretot, de donar-li una eixida a la solidaritat de músics professionals i amateurs, que sempre hem estat en els moments més delicats on la música ha servit com a catalitzador de les emocions”.

L’experiència ha sigut més que positiva. “En dos mesos, hem fet més de 250 abraçades. Hem atés sol·licituds de persones convalescents a l’hospital; de residències de la tercera edat o, per exemple, hem connectat amb una dona que vivia sola i que estava travessant un moment delicat a nivell emocional. La diversitat de perfils és tan àmplia com estils musicals i, sobretot, ens hem adonat del gran potencial que té aquesta plataforma”.

I és que, en ‘Musicamable, pots escoltar des de música clàssica o bandes sonores, fins a samba o bosanova. Tan sols és necessari sol·licitar una abraçada musical en el dia i hora que els músics voluntaris tinguen disponibilitat, i gaudir de 30-40 minuts de música en directe. “Aquesta iniciativa ha arribat per a quedar-se perquè ofereix la possibilitat de posar en contacte a les persones usuàries amb músics que no estan en la mateixa situació geogràfica. De fet, s’ha compartit una abraçada musical entre el Brasil i una residència de Nules (Castelló)“.

Sens dubte, el llenguatge de la música és universal i eixa possibilitat de transformar i donar benestar emocional és indescriptible. “Existeix una funció humanitària”, apunta Robert. Per això, des de ‘Musicamable’ fan una crida oberta “a totes aquelles persones que tinguen un mínim de soltesa amb un instrument o cantant perquè s’unisquen a aquest projecte. No estem buscant una tècnica excel·lent perquè la música en si, siga del nivell que siga, i sempre que es faça amb bon gust, és suficient perquè l’abraçada siga de la major qualitat”.

Perquè, al final, la voluntat de totes aquestes entitats solidàries no és una altra que compartir, oferir suport i acompanyar, mitjançant la música, a totes aquelles persones que necessiten continuar somiant.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

15 − catorze =