25n
Orgull
Orgull

Mostra de València commemora el desé aniversari de la Primavera Àrab

Mostra de València commemora el desé aniversari de la Primavera Àrab
09/09/2021 -

Fa deu anys, el món àrab va experimentar un dels esdeveniments més importants de la seua història recent. Des de finals de 2010 i al llarg de tot el 2011, una onada de massives protestes populars es va estendre per tot Orient Mitjà, sacsejant règims polítics que en alguns casos havien romàs en el poder durant més de dues dècades.

Van canviar realment les coses als països que es van veure afectats? Com es van percebre les revoltes en la resta del món? Quin va ser el seu reflex i influència al cinema? A fi de respondre a aquestes i altres preguntes, Mostra de València-Cinema del Mediterrani organitza enguany l’exposició documental “Primavera àrab, deu anys després”, que es podrà visitar en la Galeria del Tossal al llarg de tot el mes d’octubre.

La immolació a Tunísia del venedor Mohamed Bouazizi, el desembre de 2010, després de ser despullat de les seues pertinences per la policia, assenyala el tràgic començament d’una revolució múltiple i complexa, que es va expandir per tota la regió, i va aconseguir enderrocar als governants de Tunísia, Egipte, Líbia i Iemen. Una revolució que no sols va ser televisada, sinó també retransmesa a través de les xarxes socials per milers de ciutadans anònims que van eixir als carrers amb els seus telèfons per a deixar constància del que succeïa. Moltes de les concentracions populars es van organitzar des de Facebook o Twitter, i els incomptables enregistraments dels mòbils, compartides en internet, van oferir un precís i immediat testimoniatge dels fets.

“Amb aquesta exposició, la Mostra pretén oferir una mirada retrospectiva sobre els testimoniatges visuals que van servir per a plasmar les aspiracions de dignitat i justícia que es van dibuixar fa deu anys en l’horitzó dels pobles àrabs”, assenyala Gloria Tello, presidenta de Mostra de València i Iniciatives Audiovisuals.

La mostra “Primavera àrab, deu anys després”, que se sustenta en una sèrie de monitors amb abundant material audiovisual d’aquells dies, reuneix també documents gràfics, imatges de fotoperiodistes, programes de televisió, fragments de pel·lícules, filmacions amateurs i fonts periodístiques. El projecte ha sigut comissariat per l’escriptor, cineasta i periodista valencià Ramón Alfonso, col·laborador de la revista Dirigit Per i professor d’Història del Cinema.

“La Primavera Àrab és la primera revolució retransmesa per internet, a partir d’enregistraments no professionals que són la constatació decisiva d’una certa democratització experimentada per la imatge al començament del segle XXI. Aquest fet concedeix una dimensió molt especial a uns alçaments populars en els quals, d’aquesta manera, es fusionen tradició i modernitat”, ha declarat Alfonso.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

15 − dos =