Moros i cristians alerten que el "desorbitat" preu de la pólvora "posa a la vora de l'extinció" la festa

Moros i cristians alerten que el "desorbitat" preu de la pólvora "posa a la vora de l'extinció" la festa
18/08/2019 -

La Unió Nacional d’Entitats Festeres de Moros i Cristians (UNDEF) ha advertit que el “desorbitat preu” de la pólvora negra “posa a la vora de l’extinció” els actes d’arcabusseria i “amenaça” aquestes festes. Per això, ha demanat que les administracions públiques “prenguen consciència” que estar de “braços caiguts” enfront d’aquesta situació suposa “empobrir” unes tradicions històriques.

L’entitat ha lamentat aquest diumenge “les reiterades pujades” del preu de la pólvora, que ha passat a ser “prohibitiu per desmesurat”.

“No és sostenible per a la festa ni a curt ni a llarg termini i fa perillar no solament els actes d’arcabusseria, sinó també l’essència de la festa i, per tant, la pròpia festa”, ha assenyalat en un comunicat.

La institució ha destacat que els actes d’arcabusseria són “peces fonamentals” perquè la festa de Moros i Cristians “fóra inclosa en l’inventari general del patrimoni cultural valencià”, amb la qualificació de béns immaterials de rellevància local de la Comunitat Valenciana, a instàncies de la pròpia UNDEF.

En aquest context, UNDEF ha insistit que el preu de la pólvora, “sense cap dubte, posa a la vora de l’extinció un acte més que centenari”.

L’entitat ha incidit en la “responsabilitat” dels “estaments públics locals, regionals, autonòmics i nacionals defensar el seu patrimoni cultural, reconegut i inventariat”.

D’aquesta forma, ha emplaçat a totes les administracions públiques al fet que “prenguen consciència que una actitud permissiva, tolerant o de braços caiguts respecte a la problemàtica de la pólvora equival a desnaturalitzar i empobrir les tradicions històriques i, per tant, no es contribueix a la protecció del nostre patrimoni històric”.

Undef ha posat l’accent que el preàmbul de l’Estatut d’Autonomia diu que “la Generalitat vetlarà per la defensa de la identitat i els valors del Poble Valencià i el seu patrimoni històric”.

Les manifestacions i actes d’arcabusseria “es veuen en l’actualitat amenaçats amb la desaparició o com a poc per l’empobriment de l’acte”, ha insistit.

Per tot això, l’organització ha assegurat que “estarà liderant juntament amb altres associacions, fent front comú, per a aconseguir llits adequats que conduïsquen a un abaratiment real i sense pal·liatius de la pólvora”.

A més del preu de la pólvora, Undef també ha atribuït la situació a l'”excessiva burocràcia en la tramitació de permisos i llicència per a realitzar l’acte d’arcabusseria”; la “disparitat de criteris de les diferents administracions autoritzadores per a obtindre la pertinent autorització” i a les “insuficiències, buits i llacunes reglamentàries”.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre + dos =

Bonica fest 2019
turismo salou