25n
25N
25N

Moros i cristians alerten que el "desorbitat" preu de la pólvora "posa a la vora de l'extinció" la festa

Moros i cristians alerten que el "desorbitat" preu de la pólvora "posa a la vora de l'extinció" la festa
18/08/2019 -

La Uni√≥ Nacional d’Entitats Festeres de Moros i Cristians (UNDEF) ha advertit que el “desorbitat preu” de la p√≥lvora negra “posa a la vora de l’extinci√≥” els actes d’arcabusseria i “amena√ßa” aquestes festes. Per aix√≤, ha demanat que les administracions p√ļbliques “prenguen consci√®ncia” que estar de “bra√ßos caiguts” enfront d’aquesta situaci√≥ suposa “empobrir” unes tradicions hist√≤riques.

L’entitat ha lamentat aquest diumenge “les reiterades pujades” del preu de la p√≥lvora, que ha passat a ser “prohibitiu per desmesurat”.

“No √©s sostenible per a la festa ni a curt ni a llarg termini i fa perillar no solament els actes d’arcabusseria, sin√≥ tamb√© l’ess√®ncia de la festa i, per tant, la pr√≤pia festa”, ha assenyalat en un comunicat.

La instituci√≥ ha destacat que els actes d’arcabusseria s√≥n “peces fonamentals” perqu√® la festa de Moros i Cristians “f√≥ra inclosa en l’inventari general del patrimoni cultural valenci√†”, amb la qualificaci√≥ de b√©ns immaterials de rellev√†ncia local de la Comunitat Valenciana, a inst√†ncies de la pr√≤pia UNDEF.

En aquest context, UNDEF ha insistit que el preu de la p√≥lvora, “sense cap dubte, posa a la vora de l’extinci√≥ un acte m√©s que centenari”.

L’entitat ha incidit en la “responsabilitat” dels “estaments p√ļblics locals, regionals, auton√≤mics i nacionals defensar el seu patrimoni cultural, reconegut i inventariat”.

D’aquesta forma, ha empla√ßat a totes les administracions p√ļbliques al fet que “prenguen consci√®ncia que una actitud permissiva, tolerant o de bra√ßos caiguts respecte a la problem√†tica de la p√≥lvora equival a desnaturalitzar i empobrir les tradicions hist√≤riques i, per tant, no es contribueix a la protecci√≥ del nostre patrimoni hist√≤ric”.

Undef ha posat l’accent que el pre√†mbul de l’Estatut d’Autonomia diu que “la Generalitat vetlar√† per la defensa de la identitat i els valors del Poble Valenci√† i el seu patrimoni hist√≤ric”.

Les manifestacions i actes d’arcabusseria “es veuen en l’actualitat amena√ßats amb la desaparici√≥ o com a poc per l’empobriment de l’acte”, ha insistit.

Per tot aix√≤, l’organitzaci√≥ ha assegurat que “estar√† liderant juntament amb altres associacions, fent front com√ļ, per a aconseguir llits adequats que condu√Įsquen a un abaratiment real i sense pal¬∑liatius de la p√≥lvora”.

A m√©s del preu de la p√≥lvora, Undef tamb√© ha atribu√Įt la situaci√≥ a l'”excessiva burocr√†cia en la tramitaci√≥ de permisos i llic√®ncia per a realitzar l’acte d’arcabusseria”; la “disparitat de criteris de les diferents administracions autoritzadores per a obtindre la pertinent autoritzaci√≥” i a les “insufici√®ncies, buits i llacunes reglament√†ries”.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × un =

museo etnologia
ficcions 2019-2020