25n
25N
25N

43 monuments valencians estrenen il·luminació

43 monuments valencians estrenen il·luminació
21/01/2019 -

La regidoria de Govern Interior ha renovat la il·luminació d’un total de 46 monuments ornamentals repartits per la ciutat i els seus pobles «amb l’objectiu de recuperar el seu valor cultural, patrimonial i arquitectònic». Aquesta intervenció, que va començar en maig passat amb la renovació de la il·luminació de l’edifici de la Casa Consistorial de l’Ajuntament de València, s’ha desenvolupat amb un pressupost de 70.000 euros (IVA inclòs). 43 d’eixos monuments, fins ara, estaven apagats. Als altres 3, que estaven encesos, s’han substituït els llums o projectors per altres més eficients i, per tant, de menor consum. A més, s’han instal·lat sistemes de telegestió per a poder modificar de forma singularitzada l’apagat o l’encesa en ocasions especials. Tots ells estaran il·luminats des de hui.

El regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, ha informat aquest matí d’aquesta iniciativa «que simbolitza com l’equip de govern municipal està recuperant la ciutat, que durant l’etapa anterior estava esmorteïda, apagada». Segons ha explicat l’edil, «en l’any 2013, l’anterior equip de govern va decidir apagar la il·luminació de tots els monuments que disposaven d’aquest tipus d’instal·lació ornamental, per raons econòmiques, deixant només 13 elements encesos, només de divendres a diumenge, i des de l’hora d’encés de l’enllumenat públic fins a les 24 hores».

«Nosaltres consideràvem que teníem un deute amb el patrimoni, i per això a més d’encendre monuments alguns dels quals porten més de 5 anys apagats, hem ampliat l’horari d’encesa, que en el període comprés entre l’1 de març i el 31 d’octubre, de diumenge a dijous, romandrà fins a la 01.00 hores de l’endemà; i divendres, dissabte i vespres de festiu, fins a la 01.30 hores», ha explicat el regidor, qui també ha aclarit que des de l’1 de novembre fins al 28/29 de febrer, els monuments estaran encesos cada dia fins a les 00.30 hores.

Pel que fa al consum aproximat anual dels 13 monuments fins ara encesos, entre els quals estaven, per exemple, el Palau del Temple i les Torres de Quart i Serrans, tots ells al centre de la ciutat, este era aproximadament de 12.000 euros i 103.899 kW/hora.

Sergi Campillo, que ha destacat que el nou sistema d’il·luminació és més eficient, ha explicat que la nova instal·lació redueix a 123,29 kW la potència que hi havia abans instal·lada. Això suposarà un consum anual de tots els monuments que s’encendran, amb el nou horari més ampliat, i amb més elements, ja que també s’il·luminen monuments dels barris i pobles de la ciutat, de 24.000 euros aproximadament i 225.777 kW/h en termes d’energia».

«En cas que aquestes millores no s’hagueren fet i s’hagueren posat en marxa amb l’anterior instal·lació i segons el nou horari, el consum aproximat haguera sigut de 46.000 euros aproximadament i 422.565 kW/h en termes d’energia», ha conclòs.

En una primera actuació s’instal·laren 71 noves lluminàries amb tecnologia LED en la façana de la Casa Consistorial, edifici catalogat com a Bé de Rellevància Local, «que realça la riquesa dels seus elements arquitectònics neoclàssics amb la combinació d’efectes lumínics que canvien de color per commemorar diferents efemèrides», tal com passarà a partir de hui en la Porta del Mar, emplaçada sobre la fonamentació de l’antiga muralla i reproducció exacta de l’anomenada Porta del Real que va estar situada enfront del pont del seu nom i va ser construïda l’any 1801 i demolida en l’any 1868.

A més de la Porta del Mar, compten amb una «nova i eficient» il·luminació, entre altres elements, els campanars de Benifaraig i Massarrojos, en la zona Nord de la ciutat, o el Parotet o l’Església de la Torre en la zona Sud.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tretze − 6 =

museo prehistoria