25n
Orgull
Orgull

Mollà defensa l'ús d'aigua regenerada en la prevenció i extinció d'incendis

Mollà defensa l'ús d'aigua regenerada en la prevenció i extinció d'incendis
29/07/2021 -

La consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha recolzat l’aposta per l’ús d’aigua regenerada procedent de les depuradores en els programes de prevenció i extinció d’incendis forestals.

Mollà ha avalat l’optimització del recurs aigua durant la seua visita hui als primers canons d’aigua instal·lats en Riba-roja dins del projecte Guardian, un sistema pioner de prevenció que actua en la confluència de l’espai forestal amb l’urbà al Parc Natural del Túria.

La iniciativa, finançada al 80% per la Unió Europea, persegueix millorar la resiliència davant els incendis forestals a través d’una barrera de contenció del foc formada per 40 canons que es proveeixen d’aigua regenerada.

La consellera ha remarcat la “circularitat” de la proposta que empra 80.000 m² d’aigua regenerada. “Trobar usos alternatius d’aigua regenerada és importantíssim i obri expectatives orientades a aprofitar les infraestructures i recursos que ja tenim al servei d’aquesta mena de projectes”.

En aquest cas, l’aigua procedeix de la depuradora Camp de Túria II que serà conduïda a una Estació de Regeneració d’Aigua per a la seua neteja i desinfecció.

Mollà, que ha estat acompanyada pel director general de Prevenció d’Incendis, Diego Marín, i el gerent de l’Empresa Pública d’Aigües Residuals (Epsar), Juan Ángel Conca, ha donat a conéixer el programa de col·laboració entre tots dos departaments per a omplir els depòsits d’extinció d’incendis amb aigua depurada i tractada.

Diego Marín ha concretat que la Comunitat “disposa de 303 depòsits d’aigua, al mateix temps que Epsar compta amb 487 estacions de depuració repartides entre tot el territori i les aigües sanejades del qual podrien utilitzar-se com a proveïment dels depòsits”.

La Comunitat Valenciana és una de les més avançades en matèria d’infraestructures de reutilització, disposant de 45 depuradores amb tractament terciari o avançat capaces de subministrar aigua de qualitat.

El gerent de l’Epsar, Juan Ángel Conca, ha valorat la unitat de regeneració emprada en Riba-roja com a fórmula per a completar el tractament d’altres 114 estacions de depuració amb reutilització directa.

Tant la Direcció General de Prevenció d’Incendis com Epsar estan treballant ja en el mapa de depòsits i plantes, al mateix temps que s’han avançat les converses amb la Confederació Hidrogràfica a fi de determinar aquelles estacions depuradores susceptibles de complir els criteris exigits per al subministrament.

Innovació única en el món

Des de Transició Ecològica han destacat l’aliança dels municipis de Riba-roja i Paterna juntament amb la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i les empreses Hidraqua, Cetaqua i Medi XXI per a “concentrar coneixement, innovació, bona voluntat, bon saber fer i comptar una innovació única a Espanya i en el món”.

En aquesta línia, la Conselleria compta així mateix amb projectes innovadors dins de l’Estratègia Mosaic de prevenció mitjançant la combinació de la imatge satèl·lit i la intel·ligència artificial, l’Estudi per a la Determinació de la Humitat del Combustible Viu (analitza el contingut d’aigua de la vegetació) o el de fenologia històrica que permet predir el comportament i la virulència del foc.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 + nou =