25n
25N
25N

Mireia Mollà exigeix acabar amb el 'dúmping' mediambiental a la Cimera del Clima de Madrid

La consellera d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica participa en una taula de debat sobre finançament en el canvi climàtic

Mireia Mollà exigeix acabar amb el 'dúmping' mediambiental a la Cimera del Clima de Madrid
09/12/2019 -

“Garantir la justícia social ha de ser una prioritat per als Governs”, ha assegurat la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, que ha defensat que, almenys la meitat dels 100.000 milions d’euros anuals dedicats a estratègies d’adaptació al canvi climàtic, es destine a les persones i als territoris més vulnerables.

La consellera ha participat en el Cimera del Clima de Madrid en una taula redona sobre finançament en el canvi climàtic i s’ha referit al Mediterrani com a “epicentre del canvi climàtic”, la qual cosa el converteix en àrea que hauria de comptar amb una dotació addicional per a fer front a l’impacte del calfament global.

La consellera també ha posat l’accent sobre alguns conflictes que plantegen les estratègies europees de lluita contra el canvi climàtic. D’una banda ha qüestionat “certes contradiccions” del comportament de la Unió Europea que d’una banda exigeix uns compromisos als seus Estats membres, mentre signa acords comercials amb països que incompleixen els acords internacionals creant una “competència deslleial”.

D’altra banda, ha indicat la feblesa en la qual es troba l’Administració autonòmica per a poder gestionar els fons europeus i ha apostat per dur a terme un “gir radical” que comence per enfortir als governs que es troben més prop de la ciutadania “per a poder gestionar i executar aqueixes ajudes dirigides a la transició ecològica”.

Sobre el canvi de comportament, la consellera opta per posar el focus en l’acció col·lectiva: “El Corredor Mediterrani és capaç de reduir les emissions de manera molt important. Hem de decidir quines actuacions aconsegueixen un major impacte positiu i dirigir-nos a ells per a aconseguir salts de qualitat”.

La fiscalitat verda és una altra de les “assignatures pendents” que l’Estat espanyol ha d’afrontar per a finançar les polítiques de mitigació i adaptació al canvi climàtic i per a sufragar el necessari canvi de model productiu”, ha assenyalat.

Davant la pregunta sobre com repercutirà les taxes verdes sobre la ciutadania, la titular d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha advocat pels impostos amb caràcter finalista que es dediquen a invertir en mesures de mitigació i adaptació, “un tipus de taxes que ja existeix en el sistema fiscal espanyol, com ocorre amb el cànon de sanejament de la Comunitat Valenciana, de manera que no fa falta inventar res”.

L’ocupació o el consum responsable són uns altres dels temes que s’han tractat en la taula de debat, que ha comptat també amb representants d’altres Governs autonòmics i locals, així com amb la directora general d’Acció Climàtic de la Comissió Europea.

En relació amb l’ocupació, Mireia Mollà ha rebutjat entrar en el debat “parany” que contraposa canvi de model i destrucció de llocs de treball i ha afirmat que existeixen nous jaciments d’ocupació adaptats a l’economia verda com, per exemple, la rehabilitació en eficiència energètica dels edificis, una figura que recupera els treballs que la crisi es va emportar per davant en l’àmbit de la construcció.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × cinc =