25n
25N
25N

Miquel À. Múrcia reivindica amb el seu llibre la importància de l'obra del músic Melcior Gomis

Miquel À. Múrcia reivindica amb el seu llibre la importància de l'obra del músic Melcior Gomis
03/12/2018 -

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, depenent de l’àrea de Cultura, presenta el dimarts, 4 de desembre, a les 18.30 hores, el llibre Josep Melcior Gomis i la cançó lírica de saló. Una aportació valenciana al primer romanticisme musical europeu, de Miquel Àngel Múrcia i Cambra. L’acte es realitzarà a l’auditori del Conservatori Professional de Música Josep Melcior Gomis d’Ontinyent (plaça de la Coronació, 27) amb la participació, junt amb l’autor, de Ruth Revert Lledó (professora de cant i cap del Departament de Vent del Conservatori). A continuació Mònica Grau, Maia Juan i Mar Fernández, alumnes de cant del CPM d’Ontinyent, i el Cor d’Ensenyament Professional, dirigit per Inés Vila, amb l’acompanyament al piano de Joan Josep Albinyana, interpretaran diverses peces musicals obra de Gomis. El llibre de Múrcia, prologat pel professor Francisco Carlos Bueno (Universitat de València), s’ha publicat dins de la col·lecció Compendium Musicae i, com tots els títols del Magnànim, es pot adquirir a les llibreries i també online.

Òperes que competien amb les de Rossini

Josep Melcior Gomis i Colomer (Ontinyent 1791-1836) és un dels compositors més interessants del primer romanticisme europeu i, alhora, un gran desconegut. Múrcia realitza un recorregut per la biografia del músic d’Ontinyent i la relaciona amb la seua producció musical, prolífica i poc coneguda.

Després de la seua formació a València, Gomis es traslladà a Madrid on va compondre himnes patriòtics, entre ells l’Himne de Riego, l’obra per la qual és més recordat. Més tard, les seues idees polítiques (era un partidari convençut de la revolució liberal) l’obliguen a exiliar-se a París i Londres, ciutats on el valencià entra en contacte amb el primer romanticisme europeu. Cultivà l’exitós gènere de música lírica de saló a París i Londres i les seues òperes rivalitzaren en èxit popular amb les de Rossini. Al llibre Múrcia realitza una anàlisi biogràfica i estilística de la producció musical de saló, així com l’edició crítica de partitures de cançons gomisianes; en definitiva, una reivindicació de la producció de Gomis, un dels patrimonis sonors europeus més interessants que romania quasi ignot.

Especialista en Gomis

Miquel Àngel Múrcia i Cambra (Ontinyent, 1982) és compositor i investigador, títol superior en composició musical i llicenciat i doctor en Història amb una tesi sobre el compositor valencià Josep M. Gomis. Les seues investigacions han estat vinculades a les relacions entre música, identitat, biografia i cultura. Pel que fa a la seua vessant com a compositor, la seua música ha estat estrenada per destacades agrupacions com ara Carnegie Contemporary Ensemble, Ensemble Col Legno i Interensemble, entre d’altres.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × un =

CCCC
torrent