25n
25N
25N

Una de cada tres persones té por d'eixir al carrer després del confinament, segons un estudi de la UV

Una de cada tres persones té por d'eixir al carrer després del confinament, segons un estudi de la UV
18/06/2020 -

Una de cada tres persones manifesta tindre por d’eixir al carrer després del confinament derivat de l’estat d’alarma decretat davant la pandèmia de la Covid-19, segons indica un estudi realitzat pel grup d’investigació en Processos Electorals i Opinió Pública (GIPEyOP) de la Universitat de València.

Els integrants d’aquest equip –Cristina Aybar, José M. Pavía i Rosa Roig– han realitzat una anàlisi sobre la situació, la valoració i la percepció vinculada a la Covid-19. Es tracta d’una investigació emmarcada en els treballs vinculats als projectes d’investigació ‘Els Rostres de la Covid-19. Gènere i Impactes Socioeconòmics (ROCOGIS)’, ‘AICO/2019/053’ i ‘ECO2017-87245-R’, segons ha informat la universitat en un comunicat.

Aquesta labor compte amb finançament del Fons Supera Covid-19 (CRUE-Banc Santander), de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat valenciana i del Ministeri d’Economia i Competitivitat.

L’informe mostra els resultats preliminars de l’enquesta realitzada pel citat grup, entre el 28 d’abril i el 4 de maig, durant el període de desescalada de l’estat d’alarma decretat davant la Covid-19 i a quasi 8.400 persones, ha precisat la institució acadèmica.

L’estudi detalla com ha sigut el lloc en el qual han passat el confinament les persones enquestades i mostra, entre altres dades, que un 55,2 per cent ha viscut el confinament en municipis d’entre 10.000 i 400.000 habitants.

Així mateix, segons ha explicat Rosa Roig, l’anàlisi detalla que “la majoria de persones ha estat en els seus habitatges habituals”, que “disposaven de balcó, terrassa o element similar”. La investigadora ha ressaltat també que l’estudi recull a més que “un 91,1 per cent dels enquestats afirma que el seu habitatge almenys té 50 metres quadrats”.

Igualment, fa esment a l’acompanyament que s’ha tingut durant l’aïllament i indica que en “la major part” dels casos, 30,4 per cent, aquest s’ha dut a terme en parella i que només un 12,4 per cent de les persones enquestades ha passat el confinament en solitari.

D’altra banda, respecte a un altre dels aspectes tractats en l’enquesta, la situació laboral, José M. Pavía ha apuntat que “destaca l’alt percentatge de persones enquestades que ha estat teletreballant, un 26,2 per cent enfront del 14,1 per cent que ha eixit de casa per a treballar”.

“Dos de cada tres persones que han estat treballant des de casa o des del seu lloc han assenyalat que el seu rendiment laboral s’ha vist afectat”, ha agregat l’investigador, que ha assenyalat també que “entre els enquestats que teletreballen, la major part ha indicat que li agradaria alternar les opcions de teletreballar i acudir al centre de treball”.

L’informe preliminar mostra a més com ha afectat el confinament al col·lectiu dels estudiants, que també ha vist alterats la seua motivació i rendiment.

SÍMPTOMES DE LA COVID-19

Cristina Aybar ha afegit que la majoria de les persones enquestades manifesta no haver tingut símptomes de la Covid-19 i que un 12,2 per cent confessa haver tingut símptomes compatibles encara que no ha tingut confirmació objectiva per no disposar de la prova corresponent.

D’altra banda, l’estudi fa referència a la valoració que es realitza de la gestió sanitària a Espanya i apunta que està “lleugerament més ben valorada que la gestió econòmica”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quinze − 10 =