Metrovalencia reeditarà els dissenys de Paco Bascuñán de les parades de tramvia

Guardar

fotonoticia_20200108115311_1920
fotonoticia_20200108115311_1920

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha presentat en la parada de Marxalenes els dissenys que es fixaran en les parades del tramvia de València, fidels als originals que Paco Bascuñán va realitzar en 1994, quan es va posar en marxa el primer tram de l'actual xarxa tramviària de Metrovalencia.

Les 21 parades entre Doctor Lluch i Entroncament, que corresponen al primer traçat inaugurat el 21 maig de 1994, lluiran la reedició d'aquestes il·lustracions identificatives que Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) ha recuperat com a part de la celebració del 25 aniversari d'aquest mitjà de transport, ha indicat la Generalitat en un comunicat.

El conseller ha justificat la importància del disseny en el transport públic perquè "els ciutadans passen molt temps en el tramvia i en altres mitjans de transport": "Ens agrada que les infraestructures siguen càlides, que et reflectisquen, et sentes identificat i que projecten un sentiment cultural que forma part de la teua vida i del paisatge de la teua ciutat", ha assenyalat.

Per a Arcadi España, cal identificar el tramvia com un transport que té "sentiments" i ha d'estar enllaçat amb el barri, amb el seu entramat cultural, i els dissenys de Paco Bascuñán reflecteixen en cadascuna de les parades aqueixa imatge que els veïns saben que els pertany, fent el transport més humà i més amable".

Arcadi España, acompanyat pel director gerent d'FGVEmilio Bayarri, ha assenyalat que "gràcies a aquesta iniciativa es ret homenatge a un referent del disseny valencià com Paco Bascuñán que, dins de la seua àmplia trajectòria, va mantindre una estreta col·laboració amb FGV, ja que també va participar en 1998 i al costat de Pepe Gimeno en el disseny de l'actual logo de Metrovalencia".

EL TRAMVIA, "EIX FONAMENTAL EN LA MOBILITAT"

El conseller ha afegit que el tramvia s'ha consolidat en aquest quart de segle com "un eix fonamental de la mobilitat a la ciutat i la seua perifèria i que, en data de hui, més de 160 milions de viatgers han utilitzat aquest mitjà de transport, integrat en la xarxa de Metrovalencia i que en uns anys comptarà amb la nova Línia 10 que unirà el centre de la ciutat i Natzaret".

A més, ha afegit que durant 2019 el tramvia de València ha transportat 9.189.784 viatgers i viatgeres, xifra rècord que representa un augment del 3,95% respecte del 2018.

FGV ha començat ja a instal·lar aquests elements identificatius en el tram comprés entre les parades de Benimaclet i Marxalenes, fins a completar la setmana vinent les 21 parades que compten la imatge dissenyada per Bascuñán.

BASCUÑÁN I EL TRAMVIA DE VALÈNCIA

Les il·lustracions originals de Línia 4 dissenyades per Paco Bascuñán combinen elements funcionals amb altres emblemàtics que recorden el pas de l'antiga línia de ferrocarril pel traçat actual del tramvia. Cadascuna de les 21 parades compta amb una imatge pròpia, amb un motiu representatiu de la zona.

Paco Bascuñán (València en 1954-2009) va iniciar la seua labor professional l'any 1973. En 1981 va fundar el grup Enebece de disseny gràfic i dos anys més tard va ser un dels creadors del grup La Nau juntament amb professionals del disseny gràfic, industrial i l'arquitectura, disciplines que van formar part de les activitats del grup fins a la seua dissolució en 1991. En 1992, naix l'Estudi Paco Bascuñán, una tasca que va compaginar amb la seua labor de pintor.

Aquesta iniciativa se suma a les activitats que ha organitzat FGV per a celebrar el 25 aniversari del tramvia. Al maig es va presentar el logo commemoratiu i un audiovisual com a primeres accions divulgatives.

Al seu torn, FGV ha instal·lat també amb motiu d'aquesta celebració panells commemoratius pertanyents a la iniciativa 'Espais d'Història', amb fotografies i documentació sobre l'evolució d'aquest mitjà de transport a la ciutat.

L'estació d'Entroncament i les parades de Marxalenes, Benimaclet, La Carrasca i Els Arenes recorren a través d'aquests punts d'informació la història del trenet i el tramvia, amb la reproducció de projectes originals conservats en l'arxiu d'FGV, fotografies històriques i textos explicatius, entre altres.

EVOLUCIÓ HISTÒRICA

El 21 de maig de 1994, amb l'obertura de la Línia 4 del tramvia de València, es va recuperar un sistema de transport públic que "des de finals del segle XIX fins a 1970 havia vertebrat la ciutat i articulat la vida quotidiana dels seus ciutadans".

Amb la recuperació d'aquest mitjà de transport per part de la Generalitat, València es convertia en la primera ciutat espanyola a recuperar un sistema de tramvia com a sistema modern i integrat a la ciutat. Des d'aqueix moment la seua implantació s'ha anat estenent en altres ciutats, com Madrid, Barcelona, Sevilla o Bilbao.

Destacats