25n
Orgull
Orgull

Torna a gaudir el sabor original de fruites i verdures a València

La producció i la demanda de productes ecològics creix notablement però segueixen fallant els canals

Torna a gaudir el sabor original de fruites i verdures a València

“Ja no es troben tomaques com les d’abans”, frase que tothom ha sentit als seus majors i qui diu tomaques, diu enciams, cebes, taronges, raïm… fins i tot la carn i el peix ja no és com el d’abans. La demanda fa que la producció s’accelere, es ‘engreixe’ i s’importe matèria primera amb el que el gènere perd en qualitat. No és el mateix menjar-se una amanida amb enciam, tomaca i ceba recentment tallada del camp que preparar-la amb gènere embutxacat de qualsevol gran superfície.

D’açò tothom s’adona pel que des de les institucions ja es porta un temps apostant per això i realitzant iniciatives com la d’este passat diumenge en la plaça de l’Ajuntament de València. Amb el lema ‘De l’horta a la plaça i de la plaça als barris’ des de l’Ajuntament es volia fomentar el mercat de producció agrícola de proximitat i la gent va respondre omplint la plaça. “Des del Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana estem molt satisfets amb l’esdeveniment, l’organització i la resposta del públic. L’Ajuntament ens convidà a participar i des del Comité acudiren 32 empreses. Esperem que es realitzen més esdeveniments com a este i estarem encantats de participar”, assenyala Rosa García, responsable de certificació del Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana, que diumenge passat va estar en la plaça de l’Ajuntament.

Malgrat la resposta del públic i que l’ecològic ven des de fa anys, el percentatge de producció ecològica en 2016 se situava en un 6% de la superfície agrícola i estes xifres anaven en progressió pel que es ‘somia’ a arribar al 20%. Per açò, des de la Conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana es va presentar a la fi del 2016 un pla per a incentivar este tipus d’agricultura (‘Camp valencià 2.0’, el Primer Pla Valencià Producció Ecològica) que, sobretot a Europa, és la més demandada. Segons dades del Ministeri d’Agricultura en 2015 les estadístiques de producció d’este tipus d’agricultura situava a Espanya com a primer país productor d’Europa i cinqué en l’àmbit mundial. Amb estes xifres, l’extensió d’horta i terreny agrícola, el clima i la tradició, la Comunitat Valenciana, amb 10.000 ha segons el Ministeri, no pot quedar-se ressagadament i actualment està per darrere d’Andalusia, Castella-la Manxa i Catalunya.

 

Falten canals

Si la producció va en augment i la demanda també Quin és el principal problema? Doncs es podria dir que pot ser que el fre es trobe en el canal. El producte ecològic, siga fresc o elaborat, és difícil de trobar. “Seria fenomenal que l’ocorregut a València este cap de setmana passat no fóra una festa sinó alguna cosa normal. El que falla realment és el canal perquè els productes arriben al consumidor final. Existeix molta diversitat i varietat de producte ecològic però hi ha una barrera quant a la possibilitat d’arribar als mercats, sobretot les grans superfícies”, explica Rosa García, responsable de certificació del Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana.

Malgrat ser cert que en les grans superfícies resulta difícil trobar productes ecològics en els lineals, Internet està facilitant molt la venda de proximitat, encara que puga semblar una paradoxa en un mitjà globalitzat. Molts agricultors ofereixen els seus productes i la possibilitat de repartiment a domicili dins de determinat radi geogràfic, la qual cosa suposa per a ells donar eixida als seus productes sense intermediaris, que en moltes ocasions encareixen el producte i redueix els seus beneficis. A més, d’en cites com la del passat diumenge, es pot adquirir productes ecològics en mercats setmanals com el de Godella (situat en la plaça de l’Ermita) tots els dissabtes de 9 a 14 hores; o l’Albal (plaça del Jardí) celebrat en dissabtes alterns de 10 a 14 hores.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou + 10 =