El Mercat Central apaga les llums per una ciutat sostenible

Guardar

mercado-central
mercado-central

El Mercat Central ha apagat hui les seues llums durant uns minuts, a partir de les 12.00 h, mentre s'ha llegit per megafonia un manifest en suport d'una ciutat sostenible i amb un transport públic còmode que garantisca als ciutadans l'accés al centre. La lectura ha conclòs amb un calorós aplaudiment dels venedors i clients que s'havien reunit sota la cúpula principal.

D'aquesta manera, el Mercat ha volgut traslladar als ciutadans la preocupació dels seus 257 venedors davant la remodelació de les línies de l'EMT, que està previst que siga una realitat a partir del 23 de març, per les greus conseqüències que pot tindre sobre els seus negocis i l'accessibilitat dels seus clients.

El manifest va ser llegit per la presidenta de l'Associació de Venedors del Mercat Central, Merche Puchades, en el Ple de l'Ajuntament de València, dijous passat. En ell es defensa "un model de ciutat sostenible i la conversió en zona de vianants de les places", que "no ha d'estar renyit amb el transport públic" i "un Centre Històric viu, amb el xicotet comerç, comerç de proximitat, comerç d'artesania, amb una gastronomia de qualitat, un centre per als seus veïns, per als valencians i no un centre pensat sol per als visitants i turistes".

En aquest sentit, a través del manifest, es demana la paralització d'aquesta remodelació i que la Mesa de Mobilitat siga realment un òrgan de participació real en el qual "es tinguen en compte les necessitats i propostes de totes les associacions que engloben el Centre Històric de València" i "es busque el consens entre tots", perquè només així "es trobarà un projecte d'èxit".

Les principals associacions econòmiques i veïnals demanen consens

Les principals associacions veïnals i econòmiques de la ciutat de València han sol·licitat a l'Ajuntament, per registre d'entrada, la paralització dels imminents canvis en les línies de l'EMT, i el lliurament dels estudis efectuats, amb la finalitat d'analitzar-los i, d'aquesta forma, evitar conseqüències no desitjades tant sobre l'activitat econòmica com sobre la mobilitat ciutadana.

Les associacions signants reclamen "un procés participatiu real" que permeta conéixer els plantejaments i preocupacions dels diferents col·lectius abans d'adoptar unes mesures que afecten d'una manera tan important a la seua vida quotidiana.

Així mateix, assenyalen que no estan en contra dels projectes de conversió en zona de vianants sinó de la manera en què la seua implantació, sense el consens necessari, pot dificultar l'accessibilitat al centre i des del centre, en limitar l'ús del transport privat i no garantir un transport públic suficient quant a rutes, temps de recorregut i regularitat. En aquest sentit, consideren que el nou plantejament de línies de l'EMT ha de realitzar-se escoltant la veu dels comerços de proximitat i els negocis locals –que requereixen vehicles de repartiment per a la seua activitat de càrrega i descàrrega- i els mateixos ciutadans, especialment els que, per raons d'edat o mobilitat reduïda tenen majors dificultats per a desplaçar-se.

Per això, denuncien la falta de transparència i participació en la presa de decisions que els afecten d'una manera directa i reclamen que la Mesa de Mobilitat siga realment un òrgan de consulta i opinió per a exposar les seues propostes i que aquestes es tinguen en compte abans d'aprovar un projecte definitiu de línies de l'EMT.

Destacats