25n
25N
25N

Gaudeix dels millors Carnestoltes valencians

Este cap de setmana arriba la fi de festa dels Carnestoltes 2017

Gaudeix dels millors Carnestoltes valencians

Arriba el gran tancament, el cap de setmana en el qual el Carnestoltes brilla amb tota la seua esplendor per molts racons d’Espanya. Coneguts i declarats Festa d’Interés Turístic Internacional són els de Santa Cruz de Tenerife, Cadis o Águilas a Múrcia. No obstant això, no fa falta anar tan lluny per a gaudir d’uns meravellosos Carnestoltes. La Comunitat Valenciana compta entre les seues joies amb el de Vinaròs, un dels més antics de la Comunitat, Peníscola o el Grau en la província de Castelló. Villar del Arzobispo i Aiora en la província de València així com els del Cabanyal, Ruzafa i Benimaclet en la ciutat o els de Pego, Ibi, Torrevella o Alacant.

El Carnestoltes se celebra just abans de la quaresma cristiana, la qual s’inicia el dimecres de cendra. La data va variant de la mateixa manera que ho fa la Setmana Santa. Cal assenyalar que encara que molts municipis ho adaptes a les seues agendes, el carnestoltes comença el dijous anterior al dimecres de cendra i eixe dia és conegut com el dijous lardero i es dóna per finalitzat al dimarts següent que és el dimarts de carnestoltes. Esta festa és celebrada quasi en el món sencer i, malgrat les diferències que hi ha en cadascuna de les festivitats, l’element comú són les màscares, les disfresses, les desfilades o cert descontrol a causa de la permissivitat que per tradició hi ha en estes dates.

Entre les visites quasi obligades en estes dates, a més dels quals se celebren en la ciutat de València, està el Carnestoltes de Vinaròs en el qual es podrà gaudir en el dia de hui de la Primera Gran Desfilada i matí de la Segona passada. Les comparses fan les delícies de qui fins als carrers del centre de la ciutat es desplacen. Amb més de 35 anys d’història i, tenint en compte que el primer document que fa referència al Carnestoltes data de 1871 amb un ball de màscares, es pot dir que el de Vinaròs és un dels més antics i nombrosos de la costa mediterrània. Són de 4.000 persones les que desfilen amb vestits originals i molt elaborats.

villarVillar de l’Arquebisbe és un altre dels famosos enclavaments del carnestoltes valencià. La pólvora, el foc i l’humor a través de la sàtira i les disfresses es converteixen en els protagonistes d’este carnestoltes en el qual sobreïxen la Morca i el Chinchoso, que després de tota celebració són pastura de les flames. Esta nit tindrà lloc l’enterrament de la Morca a partir de les 00 hores que serà portada a coll per la comissió les cendres de la qual seran tirades al Balsón demà diumenge.

Ja en la província d’Alacant es pot gaudir del Carnestoltes de Torrevieja on el gran atractiu és la Desfilada Nocturna que tindrà la seua eixida en la Plaça de María Asunción i transcorrerà per Ramón Gallud fins a finalitzar en Patricio Pérez. Per la seua banda, en els Carnestoltes de Pego destaca les atraccions de fira, les desfilades però, tal vegada, d’allò més conegut siga el Descens del riu Bullent on les diferents penyes de la localitat naveguen pel riu disfressats i amb barques dissenyades i creades per ells mateixos el que dota a este carnestoltes d’alguna cosa molt peculiar.

La ciutat d’Alacant també celebra els seus carnestoltes. Hui és conegut com el Dissabte Rambler en el qual té lloc el carnestoltes infantil. Dimarts que ve, 28 de febrer, serà el dia del judici de D. Carnal i Processó del Pelele en plaça Sant Cristóbal. A continuació crema del Pelele en la Plaça del Carmen. Sent el dimecres 1 de març l’enterrament de la sardina i el comiat amb un gran ball de les festes fins a l’any següent.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

catorze − 9 =