caixa popular

Tot el que no et pots perdre de les Falles de València

A València Extra, fem un recorregut pels millors actes fallers de la nostra ciutat

Tot el que no et pots perdre de les Falles de València
16/03/2018 -

València ja està en Falles. Els monuments fallers inunden els nostres carrers, l’olor de pólvora s’estén per la ciutat i són moltes les comissions falleres que organitzen divertides festes per a tot aquell que es vulga acostar. Per això, a València Extra, hem fet un recorregut pels esdeveniments fallers més importants que no et pots perdre durant la setmana gran de València.

Visitant els monuments

Amb la Plantà comencen oficialment les festes josefines. Així, i després que els artistes fallers munten els seus originals monuments, comença l’hora de fer un recorregut per algunes de les millors falles. Són moltes les seccions en les quals es classifiquen els monuments, però, sens dubte, les més visitades són les que pertanyen a la Secció Especial, és a dir, la secció que més inverteix en la creació dels seus monuments, i entre les quals es troba la guanyadora de l’any passat: L’Antiga de Campanar. Per descomptat, mentre recorres les millors falles de València, pots aprofitar per a provar un dels dolços més típic en aquestes dates: els deliciosos bunyols de carabassa.

La mascletà

Quan arriba el migdia, tens una cita ineludible en la Plaça de l’Ajuntament per a vibrar amb les famoses mascletaes de València. I és que fins al pròxim 19 de març, cada dia, a les 14.00 hores, la pólvora i el soroll es converteixen en els protagonistes indiscutibles. Milers de valencians i turistes es concentren en el cor de València per a gaudir dels extraordinaris espectacles pirotècnics que, a més de fer tremolar el sòl de la ciutat, sorprenen, cada vegada més, als assistents. Així, a València Extra, et deixem les pirotècnies que dispararan en els pròxims dies:

16 de març de 2018. Pirotècnia Aitana

17 de març de 2018. Pirotècnia Turís

18 de març de 2018. Pirotècnia Valenciana

19 de març de 2018. Pirotècnia Martí

Mascleta Fallas valencia

Foto de Rafa González

Espectacle de llums

Durant la setmana fallera, les llums inunden els carrers de València. Tant és així, que l’espectacle de llums ja s’ha convertit en tot un clàssic faller. Cada nit, valencians i visitants s’acosten fins al barri de Russafa, on es concentren el major nombre de Falles que entren en el concurs de llums, per a gaudir de la combinació de música i color. I és que les comissions falleres treballen per a poder crear impactants il·luminacions artístiques que deixen als assistents amb la boca oberta, i ho aconsegueixen.

La guanyadora d’enguany ha sigut la Falla Cuba-Puerto Rico que, sota el títol ‘Olfactes’ d’il·luminacions Ximenez, ha brillat amb llum pròpia, gràcies a un espectacle en el qual ha predominat els elements circulars i els tons rojos i morats. No obstant això, també hi ha altres falles en les quals poder gaudir d’espectacles de llums de qualitat, com la Falla Sueca-Literato Azorín, la Falla Cuba-Literato Azorín i la Falla Avinguda Malvarrosa- A. Pérez Cavite.

Luces Falla Sueca – Literato Azorín

L’Ofrena de flors

El 17 i 18 de març, les comissions falleres es preparen per a viure un dels actes més emotius i emblemàtics de les Falles de València: l’Ofrena de flors a la Verge dels Desemparats, patrona de la ciutat. Un espectacle únic en el qual, cada any, els rams de flors que lliuren les comissions van formant l’enlluernador mantell de flors que vesteix a la ‘Geperudeta’.

L’Ofrena té els seus inicis l’any 1941, quan unes clavariesses, acompanyades d’unes dones vestides de pageses i cobertes amb mantellines, van dipositar en la Basílica els seus rams de flors per a la Verge. Amb el pas del temps, es van anar unint les diferents comissions fins a arribar a l’acte que coneixem en l’actualitat. Un esdeveniment marcat en el calendari faller que no solament forma part de la cultura i la tradició valenciana, sinó que a més emociona tant a fallers, com a visitants.

A les 15.30 hores sol començar l’Ofrena, que acaba ben entrada la nit. Així, durant aquests dos dies, les comissions falleres, en funció del seu horari de recorregut, van passant pels peus de la Verge dels Desemparats per a fer l’ofrena floral.

Els castells

Si els migdies són de les mascletaes, els protagonistes de les nits són els castells de focs artificials. D’aquesta manera, des de hui, 16 de març, fins al 18 de març, Nit del Foc, no et pots perdre els sorprenents castells en el Passeig de l’Albereda. A més, enguany, i per primera vegada, serà una dona l’encarregada de disparar la Nit del Foc.

De la mà de Reyes Martí, la pirotècnia Martí veurà recompensada, en paraules del Regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, la seua ‘trajectòria en la catedral de la pólvora, que ja li va valdre l’any passat l’entrada amb la seua primera mascletà en la setmana fallera i el seu primer castell’. A València Extra, t’informem de la programació per a aquests dies.

16 de març de 2018. Pirotècnia del Mediterráneo – 00.00 h.

17 de març de 2018. Pirotècnia Peñarroja – 01.00 h.

18 de març de 2018 (Nit del Foc). Pirotècnia Martí – 01.30 h.

La cremà

La Nit de Sant Josep (19 de març) és un dels dies més emotius per als fallers. Després de quatre dies intensos de celebració, el foc posarà fi als monuments fallers que han decorat els carrers de la ciutat. Unes flames que marquen la fi, però també l’inici d’un nou cicle. En primer lloc, li toca el torn a les falles infantils que començaran a cremar a les 22.00 hores. La cremà de la falla infantil guanyadora tindrà lloc a les 22.30 hores, i la falla infantil de l’Ajuntament a les 23.00 hores.

L’horari per a la cremà dels monuments grans serà a les 00.00 hores. A continuació, a les 00.30 hores, serà el torn de la falla guanyadora del primer premi de Secció Especial i, finalment, a la 01.00 hores, es procedirà a la cremà de la Falla Municipal de l’Ajuntament de València.

Emilio García - Flickr La fallera y su cremá

Foto: Emilio García


mostra viva 2018

xs puzol

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × un =

Paiporta
exposicion caps tallats
Tardor
cultura als barris