El programa de reintroducció del xarxet marbrenc, un anàtid catalogat en perill d'extinció en el Catàleg Valencià d'Espècies de Fauna Amenaçada, ha aconseguit que comence a recuperar-se la seua població en la Comunitat Valenciana. En concret, entre febrer i juny de 2021, la Conselleria d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha reintroduït 318 exemplars d'aquesta espècie.
Els exemplars havien nascut en captivitat en 2020, en les instal·lacions del Centre de Recuperació de Fauna La Granja del Saler. Els xarxets han sigut alliberats en els aiguamolls del Fondo i el Clot de Gavany, a Elx, l'Albufera de València i la marjal dels Moros a Sagunt. Alguns dels ocells han sigut cedits a programes de reintroducció a Castella-El Gallimarsot i a l'illa de Sicília, ha detallat la Generalitat en un comunicat.
Com a "conseqüència directa" d'aquestes actuacions de reintroducció, en la primavera de 2021 s'han censat 40 parelles amb pollastres en aiguamolls valencians, pràcticament el doble de les observades en 2020 i molt per damunt de les tres parelles localitzades en 2013, per la qual cosa la Conselleria destaca que s'ha recuperat el nivell poblacional de principis de segle.
Entre les actuacions més pròximes, s'ha previst la reintroducció d'altres 100 exemplars en aiguamolls valencians, de Castella-la Manxa i Sicília. Actualment, els tècnics col·loquen emissors satel·litaris a exemplars capturats al Fondo i en la Marjal dels Moros.
Amb aquesta acció es pretén conéixer "amb més detalle" l'ecologia de l'espècie i la localització més exacta de les seues àrees d'hivernada al Magreb, principalment al Marroc i Algèria. Aquestes actuacions s'emmarquen en un projecte Life de la Unió Europea, dotat amb més de 6,5 milions d'euros que es desenvoluparà fins a 2025.
En aquest projecte, que coordina la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, participen el mateix Ministeri, a través de la Direcció General de l'Aigua, la Confederació Hidrogràfica del Segura i Tragsatec, la Generalitat Valenciana, la Junta d'Andalusia, el Govern de la Regió de Múrcia, així com les organitzacions SEU/BirdLife i ANSE.
Entre les accions més destacades s'ha inclòs la compra de terrenys al Parc Natural del Fondo. Aquesta adquisició és "estratègica" per al futur de l'espècie i la reintroducció d'exemplars de xarxet marbrenc en les zones on històricament era present.
"SITUACIÓ CRÍTICA"
El xarxet marbrenc és una de les set espècies de fauna i flora que catalogada com en "situació crítica" a Espanya (Ordre TEC/1078/2018). Fins a mitjan segle XX, el xarxet marbrenc era relativament comú en els aiguamolls costaners mediterranis, però en les últimes dècades el seu declivi ha sigut "tan dràstic" que aquesta espècie d'interés comunitari està en "perill crític".
També en la Comunitat Valenciana està inclosa com en perill d'extinció i compta amb el perceptiu Pla de Recuperació en el nostre territori (ORDRE 28/2017, d'11 d'octubre, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural).