El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha mostrat el compromís del Consell amb els objectius de desenvolupament sostenible fixats per l'ONU en l'Agenda 2030 i, en particular, amb els dos principis clau que estan implícits en el seu full de ruta i que ja estaven en la carta fundacional de l'ONU: la igualtat i la llibertat.
Ximo Puig ha realitzat aquestes declaracions durant la seua intervenció en el congrés 'Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides', organitzat amb motiu del Dia de les Nacions Unides pel Centre de Serveis Operatius de Nacions Unides, Ponts Digitals, Sociolidarios i el Centre Mundial per a l'Alimentació Urbana Sostenible (CEMAS).
El president ha ressaltat en l'acte, celebrat en la Marina de València, que l'Agenda 2030 constitueix un repte comú i esperançador, que ha de formar part del full de ruta d'administracions i ciutadania, i en aquest sentit ha subratllat que la Comunitat Valenciana "se situa absolutament alineada" amb aquests objectius de desenvolupament sostenible (ODS). "Hem d'arribar a la governança global, als grans objectius globals des de la solució del local", ha defensat.
El responsable del Consell ha assenyalat que la Generalitat s'identifica amb "tots i cadascun dels 17 punts de l'Agenda 2030 i, particularment, amb les 5 'p' en els quals s'emmarquen: persones, planetes, prosperitat, pau i partenariat".
A més, ha defensat la importància d'alinear-se amb el ODS de la igualtat real, que implica "que totes les persones puguen accedir als recursos necessaris per a gaudir d'unes condicions de vida dignes" i també amb l'objectiu de la llibertat, que ha de ser entesa, segons ha indicat, "des d'un enfocament basat en els drets fonamentals, però també en la persona com a subjecte de llibertats, tant públiques com individuals".
Així mateix, Ximo Puig considera que és "impossible" no sentir-se identificat amb la necessitat d'erradicar la pobresa, garantir una educació de qualitat inclusiva i equitativa, aconseguir la igualtat de gènere, fomentar el creixement econòmic sostenible, combatre el canvi climàtic, promoure societats pacífiques i facilitar l'accés a la justícia.
Igualment, ha lloat la realització de congressos d'aquestes característiques perquè ajudaran a "donar més i millors passos cap a una major igualtat i llibertat, però també cap a una major inclusió i participació, valors sense els quals no pot haver-hi societats justes ni democràtiques", ha assenyalat.
A l'acte, han assistit, entre altres persones, la directora del Centre Global de Serveis de Nacions Unides, Giovanna Ceglie, i el director del Centre de Nacions Unides de Tecnologia de la Informació i les Comunicacions, Michel Bergeron, a més del director de CEMAS, Vicente Domingo.