"Les polítiques mediambientals se centren molt en el verd, però molt poc en el blau"

L'EMSHI impulsa un nou fòrum titulat 'Assegurar l'aigua per a garantir un futur' amb Elisa Valia, presidenta de l'entitat; Raquel Ramiro, alcaldessa de Bonrepòs i Mirambell; i José Morell, alcalde de Xest.

Guardar

https://www.youtube.com/watch?v=1LpFUHEp0Ls

L'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics (EMSHI) continua fomentant espais de diàleg sobre l'aigua. L'últim fòrum impulsat per aquesta administració pública porta per títol ‘Assegurar l'aigua per a garantir un futur’ i en aquest col·loqui s'han analitzat les solucions dutes a terme a València i la seua àrea metropolitana de la mà de la presidenta de l’EMSHI, Elisa Valía; l'alcaldessa de Bonrepòs i Mirambell, Raquel Ramiro; i l'alcalde de Cheste, José Morell. 

El fòrum, moderat per la periodista Lorena Padilla, ha tingut lloc en l'edifici de la biblioteca pública de Cheste. L'Assemblea de l’EMSHI va aprovar el desembre passat el canvi de reglament que regeix les condicions per a ser membre d'aquesta entitat, la qual cosa obri les portes a Cheste. En paraules de Morell es tracta de “una qüestió transcendental i històrica”, atés que “ara mateix bevem de pous i l'aqüífer Cheste-Buñol està sobreexplotat”. Per això, l'alcalde considera que “la solució és passar a beure aigua de l’EMSHI”, ja que “el proveïment humà ha sigut un problema constant des que el poble naix fa 700 anys”. A més, Morell ha afegit altres “beneficis”, com és “assegurar el desenvolupament econòmic agrícola i industrial” de la localitat.

Per la seua part, Valía ha recordat que “la mirada metropolitana de l’EMSHI es concreta en què hi ha municipis que tenen un problema històric o recent amb el proveïment d'aigua a la població i al teixit productiu i l’EMSHI té l'obligació de possibilitar que se solucionen els problemes en localitats que no formen part de l'entitat ara, però que han d'anar incorporant-se, com és el cas de Cheste”. “L'aigua ha d'estar fora de les disputes polítiques i ha de situar-se en un marc de col·laboració per a millorar la vida de la gent, que és per al que les polítiques i els polítics estem ací”, ha insistit la presidenta. 

Així, Raquel Ramiro ha explicat la importància per a localitats més xicotetes, com Bonrepòs i Mirambell, de pertànyer a l’EMSHI. “Per a nosaltres és vital. No podríem fer la gestió de l'aigua de manera directa per la gran inversió que caldria realitzar en serveis hidràulics”, ha indicat. Ramiro s'ha mostrat a favor de la governança metropolitana, perquè “hem de treballar més les unions, no sols en l'aigua, sinó també en la gestió de residus, transport i mobilitat i tot el que portarà a la sostenibilitat”. 

En aquesta línia, i tenint en compte l'emergència climàtica, Valía – qui també és regidora del Cicle Integral de l'Aigua a l'Ajuntament de València- ha indicat que “generar aliances és l'únic camí que ens porta a l'èxit perquè no hi ha cap repte que la capital puga abordar en solitari i sense tindre en compte les realitats de voltant”. Al seu judici, “els municipis més grans han d'ajudar als més xicotets amb menor potència inversora a aconseguir els reptes. Si València fa el seu camí, però la resta no el fa, a València no li serveix de res”. La presidenta ha insistit en la rellevància de “tindre la vocació d'incorporar nous municipis a l’EMSHI, anar ampliant la base, com és el cas de Cheste”. 

Per a Valía, “quan hi ha voluntat i intents per a innovar les fórmules, la qual cosa semblava un problema insalvable, se supera”, perquè “no té sentit que una entitat metropolitana es dote d'eines que impedisquen de facto l'entrada de molts municipis que necessiten a l’EMSHI per a garantir el proveïment d'aigua”. Valia ho ha resumit així: “Si al final ningú ofereix ajuda a qui l'està demanant perquè té la intenció de sufragar les infraestructures que es requereixen, però no té la capacitat de realitzar-les, no estem avançant res. Això és generar aliances i treballar pel futur perquè l'aigua és un repte i no té cap sentit barallar pels recursos perquè el que cal intentar és garantir que tothom dispose d'ells”.

Al fil de la reflexió de Valía, Morell ha parlat de les economies d'escala i ha assegurat que “el fenomen de les ciutats no podem veure'l com a termes municipals”, perquè “ara es parla d'àrees metropolitanes i hem d'anar a això: és una bona resposta que hi haja una institució que englobe tots aqueixos fenòmens”.

En el col·loqui, Ramiro ha posat en valor la col·laboració públic-privada i ha posat l'accent en la idea d'unió, en referència a “oblidar els colors polítics” quan es tracta d'abordar del repte de l'aigua davant l'emergència climàtica. L'alcaldessa ha inclòs en la seua intervenció la idea de “tindre clar quina classe de cultiu hem de treballar tenint en compte l'aigua”, així com les virtuts de la reutilització d'aigua. 

En esta línia, Valía ha recordat que “l'eficiència de l'àrea metropolitana és pròxima al 100% i ha explicat que en l’EMSHI s'està invertint molt en innovació i, sobretot, en gestió”. De fet, “l'aigua la pots gestionar de manera eficient, però no la pots produir com l'energia”, ha afegit.

D'acord amb les seues paraules, “les polítiques mediambientals se centren molt en les polítiques verdes, però molt poc en la política blava. Ara estem aconseguint que l'aigua estiga en el centre del debat, no sols polític, sinó també públic: es parla molt més d'aigua”.

Destacats