La secretaria autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón, ha visitat aquest matí Gastrònoma. Un esdeveniment realitzat al recinte firal de València on es donen cita grans cuiners, fabricants, distribuïdors, xicotets comerciants i artesans del sector de l'alimentació.
En aquest fòrum, Tuzón ha compartit una taula redona al voltant de la sostenibilitat en el sector agroalimentari, amb periodistes, científiques i representants del sector empresarial d'aquest sector i dels envasos.
A la seua intervenció, Tuzón ha afirmat que "perquè es produïsquen canvis efectius la transició ecològica ha de ser coparticipada, justa i ordenada". Dins de la seua intervenció, Tuzón ha coincidit que cal tindre en compte «tots els agents que participen d'aquesta transició. Posant el focus també en la necessitat d'educar en aquest sentit per a generar canvis més sostenibles. A més de comptar amb la ciència per a aquesta transició».
En aquest sentit, la secretaria autonòmica ha destacat que l'administració està treballant per a implementar la directiva europea, dins del recent aprovat Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana; ja que «el progrés passa per la sostenibilitat del planeta».
Tujón ha asseverat que «de la mateixa manera que no tenim por a la transició tecnològica, tampoc hem de témer a la transició ecològica», recalcant que aquesta s'ha d'abordar de manera ordenada.
Des de l'administració, Tuzón ha explicat que s'està treballant en l'àmbit legislatiu, amb el marc de referència de la directiva europea, que marca dues grans fites en el futur més pròxim. Aquestes són juliol de 2021, per a quan es pretén una reducció considerable del plàstic d'un sol ús; i 2024 per a quan es contempla la prohibició de certs productes d'un sol ús d'ús agroalimentari.
També ha volgut manifestar la necessitat de teixir aliances per a un "pacte verd" a escala estatal, que puga "garantir l'eficàcia d'una ràpida i ordenada transició ecològica", fruit del context d'emergència climàtica en el que ens trobem.