La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha destacat la coparticipació i els indicadors concrets de seguiment que inclou l'Estratègia Valenciana de Canvi Climàtic i Energia.
La consellera ha presentat aquest dimarts i per primera vegada en un cim mundial, aquest full de ruta d'acció climàtica que inclou 88 mesures de mitigació i adaptació per a fer front al calfament global.
Mollà ha valorat el grau de desplegament de l'Estratègia, que va ser assumida pel Consell el passat 1 de març, i que actua com a document base sobre el que s'assentarà la pròxima Llei valenciana de Canvi Climàtic i Transició Ecològica.
"El nostre territori està situat en l'epicentre del canvi climàtic. Aquest context tan complex, estructural i interdependent requereix un enfocament diferent d'escala global alineat amb els objectius europeus i amb l'Agenda 2030 per a complir amb els compromisos de descarbonització de l'economia i reducció d'emissions d'efecte d'hivernacle", ha afirmat.
La consellera, que ha intervingut en la jornada 'L'acció subnacional en la lluita contra el canvi climàtic', ha exposat algunes de les mesures ja en marxa en matèria d'expansió de les energies renovables, d'optimització dels recursos hídrics i energètics, d'avanç en producció ecològica o de sistemes pioners en la gestió de residus.
Mollà ha afegit, a més, la importància de la Declaració d'Emergència Climàtica, aprovada al setembre, per a fixar-se propòsits ambiciosos com el de l'administració neutra en emissions en 2025.
"En l'Estratègia Valenciana hem tingut en compte el caràcter transversal de l'acció contra el canvi climàtic amb iniciatives que comprenen la mobilitat, els sectors productius, els embornals naturals de carboni, l'impacte de les emissions sobre la salut pública, la gestió de residus o la indústria que queda fora del comerç de drets d'emissió", ha indicat la titular d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.
En aquest sentit, ha incidit en la necessitat de "dotar-se ja amb eines capaces d'actuar sobre el territori i les seues particularitats". La Conselleria, per exemple, ja ha creat la figura de l'educador ambiental -present en el nou Pla de Residus de la Comunitat Valenciana -, està treballant sobre el càlcul rigorós de la petjada de carboni i compta amb dues noves direccions generals de Canvi Climàtic i Transició Ecològica per a acompanyar i ajudar als Ajuntaments en les seues polítiques d'adaptació al canvi climàtic.
En relació amb la futura Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica, la consellera ha anunciat la composició de grups d'experts sectorials en energia, transport, urbanisme, fiscalitat i sectors productius, sumat a l'estudi comparatiu de la legislació autonòmica, estatal i europea.
Finalment, Mollà ha incidit en què igual que l'actual Estratègia Valenciana de Canvi Climàtic i Energia, "la futura Llei serà el resultat d'un procés participatiu i obert a les aportacions de la societat civil, les administracions i la comunitat científica".