"El parc natural del Hondo és enclavament estratègic i de referència per a la recuperació del xarxet marbrenc", ha afirmat la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, durant la presentació del projecte Life 'Xarxet marbrenc', un programa de recuperació i reintroducció d'aquesta espècie, declarada en perill d'extinció en la Comunitat Valenciana, i que ve a complementar el pla de recuperació impulsat per la Conselleria dese 2017.
Mollà ha participat en una taula redona en la qual ha destacat el caràcter estratègic del Hondo per a la conservació d'aquest ocell aquàtic. Aquest enclavament del Baix Vinalopó és, juntament amb els Marenys del Guadalquivir, la zona humida més important d'Europa per al xarxet marbrenc, que a més forma part de la Llista Ramsar, Xarxa Natura 2000, zona LIC, ZEPA i parc natural des de 1989.
"Sempre hem treballat amb la convicció que el futur del xerxet depén en gran manera de l'adequada gestió d'aquest parc natural i hem acceptat amb gran satisfacció el repte de la gestió del Hondo i de l'espècie", ha assenyalat la consellera, després de constatar que la nidificació del xarxet en aquest ecosistema va motivar la seua expansió a altres aiguamolls del litoral valencià, com la marjal dels Moros, a Sagunt, o l'Albufera.
El projecte Life, que va començar al gener i es prolongarà durant els pròxims cinc anys, suposa un impuls addicional a la recuperació de l'espècie, amb una inversió global de 6.370.453 euros. En el repartiment pressupostari, la Comunitat Valenciana obtindrà 2,8 milions d'euros -el 44%- per a, entre altres actuacions, comprar la finca del Tall i la de l'Espigolar, donar suport als programes de cria en captivitat i reintroducció, i adquirir l'equipament necessari per al marcatge convencional i seguiment dels exemplars.
Les dues finques s'uniran a la del Racó, que ja és propietat de la Generalitat, per a "conformar l'espai més vital de reproducció del xarxet marbrenc". El Life suma esforços al programa de cria en captivitat i al pla de recuperació de la Conselleria, que en l'última dècada ha criat més d'un miler d'exemplars i ha alliberat al Fondo més de 550 xarxets.
Les iniciatives de la Conselleria, a més, s'estenen al seguiment a través de censos periòdics que, en els últims anys, s'ha reforçat per l'aportació del Departament de Biologia Aplicada de la Universitat Miguel Hernández d'Elx i amb el marcatge amb emissors GSM, en col·laboració amb el Ministeri d'Agricultura, que ofereix informació sobre les rutes migratòries, la problemàtica de l'espècie i l'ús de l'hàbitat.
La consellera ha destacat el valor natural de la xarxa d'aiguamolls de la Comunitat Valenciana per a la conservació de "el nostre ànec més emblemàtic" i com a font de biodiversitat. Així mateix, ha conclòs la seua intervenció assegurant l'èxit de les accions "que parteixen des d'una mirada basada en la ciència i compten amb la voluntat manifesta i entusiasta per a fer-la possible".