Mireia Mollà destaca la lluita biològica com a "alternativa eficaç, garantista i de futur" per combatre les plagues i malalties sense l'ús de químics

Guardar

Mireia Mollà
Mireia Mollà

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha visitat hui a Carlet una empresa de les nomenades feromones, que ja han demostrat la seua eficàcia per frenar l'expansió del cotonet de les Valls, una recent plaga que afecta el sector citricola.

La idea és utilitzar feromones de confusió sexual per acabar amb les plagues i malalties que posen en risc l'agricultura. Aquesta és una de les noves vies d'investigació obertes per fer front a les amenaces fitosanitàries sense l'ús de components químics.

"Lluita biològica, noves vies d'investigació i fòrmules de control ecològic s'alcen com a alternatives necessàries per a combatre les plagues i malalties del camp i respondre a les restriccions europees", ha destacat Mollà.

Una d'aquestes restriccions és la del clorpirifós i el metil-clorpirifós, un component eficaç contra el cotonet però fa poc afegit a la llista de plaguicides prohibits per la Unió Europea. A partir de juny acaba el termini de moratòria concedit per la Comissió Europea i ja no podrà ser utilitzat ni comercialitzat en cap dels estats membres.

Per substituir a aquest plaguicida amb data de caducitat, la Conselleria "ja compta amb dos línies netes de resposta", ha explicat la consellera. D'una banda un parasitoide que pot estar actiu per a la pròxima campanya i de l'altra una feromona de confusió sexual que en les últimes proves ha mostrat una efectivitat propera al 80%.

En este sentit, la titular d'Agricultura i Transició Ecològica ha enviat una carta al ministre d'Agricultura, Luis Planas, per accelerar les autoritzacions de les dues línies de lluita contra la paga "de manera que estén a punt per a aquesta mateixa primavera".

Mollà ha defensat la necessitat urgent de concedir llicències per oferir als agricultors "alternatives àgils, viables, respectuoses amb el Mediambient i que demostren la seua eficàcia per combatre les plagues sense la necessitat d'utilitzar component prohibits".

La investigació amb feromones no només ja ha oferit bons resultats sobre el 'cotonet' de les Valls, sino també sobre altres plagues que afecten l'agricultura valenciana, com el poll roig de Califòrnia o el cotonet dels cítrics.

En el que respecta a la solta de parasitoides depredadors d'alguns vectors que contagien les malalties, recentment s'ha autoritzat la solta de la Tamarixia dryi a Galícia per frenar a l'insecte que transmet el HLB o Greening, una malaltia que encara no està present al nostre país però on el vector ja s'ha detectat.

Destacats