La Guia per a l'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana compta ja amb un total de 150 entitats adherides i supera els 280 projectes recollits en el Pla d'Acció en matèria de gestió dels residus, conservació d'espais i espècies, prevenció d'incendis o lluita contra el canvi climàtic.
La consellera d'Agricultura, Desenvolupament, Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha explicat que la Guia, que porta per subtítol Educació Ambiental en Ruta (EAR), "és el marc estratègic de referència i suport educatiu per a la construcció d'un model de societat basada en principis de sostenibilitat. Un document que té el propòsit d'orientar, impulsar i millorar les activitats d'educació ambiental en la Comunitat Valenciana".
Els objectius principals d'aquesta guia se centren en diversos fronts com; el foment de moviments participatius de caràcter social, econòmic i ambiental; l'impuls de línies d'actuació en matèria d'educació ambiental i la necessitat de disposar d'un marc de referència que reflectisca el compromís de l'Administració i permeta articular estratègies transversals de sostenibilitat.
Per a la consecució d'aquests objectius, la guia compta amb un Pla de Compromisos per a l'Acció que se sustenta en les adhesions i els compromisos. L'adhesió és la fórmula per mitjà de la qual una entitat manifesta estar d'acord amb els objectius i les línies d'acció de l'EAR per al seu sector i es compromet a treballar per a aconseguir-los. Els compromisos són aquelles activitats o programes que desenvolupen les administracions i les entitats adherides per a aconseguir els objectius i les línies d'acció del document. En aquest moment està en marxa més de 280 projectes.
Mollà ha valorat els compromisos com el "reflex de l'impuls de l'educació ambiental en la nostra Comunitat i un èxit en la gestió d'aquesta. Una labor que exerceix el Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV) i la mateixa Conselleria, sense oblidar als companys i companyes del Cefire CTEM -Centres de Formació, Innovació i Recursos Educatius, Científic, Tecnològic i Matemàtic-".
Alguns d'aqueixos impulsos es traslladen també a la legislació. El Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana inclou la figura del professional de l'educador ambiental i l'avantprojecte de Llei Valenciana de Canvi Climàtic i Transició Ecològica proposa la formació en educació ambiental en tots els nivells educatius.
Actualment, i en només dos anys des de la seua creació, l'EAR compta amb un total de 150 entitats adherides, entre els quals es troben més de 100 centres educatius de la Comunitat Valenciana, associacions, administracions i una vintena d'empreses.
L'última empresa a adherir-se ha sigut l'Emtre (Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus). Per al seu president, Sergi Campillo, l'educació ambiental és fonamental en les polítiques públiques, que no s'han d'ocupar només de gestionar els residus o de la neteja de l'espai públic.
"Es tracta de formar a la ciutadania en la sostenibilitat i en el medi ambient. Per a això, hem dissenyat un pla que abastarà els pròxims quatre anys en què s'invertiran 1,6 milions d'euros en accions d'educació ambiental l'àrea metropolitana de València". "També ens hem integrat en l'EAR per a compartir experiències, unir esforços i crear sinergies amb altres administracions i entitats que treballen en l'educació ambiental", ha assenyalat Campillo.
Mollà ha animat a sumar-se a totes aquelles entitats amb seu en la Comunitat Valenciana els objectius de la qual, activitats i accions estiguen en línia amb els de la guia: "Només sumant l'esforç i el treball de tots serà possible complir els 10 objectius fonamentals que marca el document per a aconseguir la transició ecològica".
Per la seua part la directora general de Canvi Climàtic, Celsa Monrós, ha subratllat que l'adhesió "suposa participar en un projecte comú de millora i impuls de l'educació ambiental en el nostre territori, recolzat pel treball de moltes persones i entitats".
Monrós ha assenyalat "la necessitat que existisca una bona i correcta planificació de la comunicació ambiental com a instrument imprescindible per a la gestió ambiental, i per això hem de fomentar-la i dissenyar eines eficaces que la milloren per a així aconseguir un major impacte social".