L'últim temporal, la borrasca Gloria, ha sigut d'especial transcendència en la Comunitat Valenciana. Com un dels territoris més vulnerables de l'Estat al canvi climàtic i a l'erosió de la mar, ha complit: les ones han tornat a fer retrocedir les platges valencianes desenes de metres i, fins i tot, a fer desaparéixer passejos marítims. Ara, urgeix la necessitat de reconstruir-los i endreçar el litoral davant la campanya de Setmana Santa. No obstant això, en alguns llocs, com Bellreguard, es plantegen reconstruir-ho; tard o d'hora tornarà a portar-se'l la mar.
Gloria va ser, novament, una Depressió Aïllada en Nivells Alts (DANA) que va causar un gran temporal en el territori valencià. Usualment conegut com a gota freda en l'entorn; és un esdeveniment climatològic reconegut que no té per què estar relacionat amb el canvi climàtic. No obstant això, hi ha indicadors que així ho indiquen: la cadència anual d'aquestes tempestes es duplica o triplica -és la segona després de les inundacions de setembre- i la seua explosivitat arriba a nivells mai vistos. Les prediccions d'informes com el de l'IPCC de l'ONU es compleixen: esdeveniments climatològics extrems com aquests són cada vegada més comuns i destructius a causa del calfament global.
"En un context de canvi climàtic, urgeix una reflexió profunda i realista sobre la relació amb el nostre litoral", assenyalava el Secretari Autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, a través d'un comunicat. En aquest mateix comunicat, destacava la "col·laboració entre administracions" per a accelerar ajudes i, com reclama el sector, tindre les platges "sempre obertes i preparades per a acollir al visitant". Assenyala també, no obstant això, la necessitat d'afrontar des d'un punt de vista sostenible l'estat d'aquestes infraestructures marines: l'amenaça quasi assegurada de 'cronificació' dels temporals tornarà a causar destrosses amb la situació actual. "Fan falta polítiques de llums llargues que ens retornen a llarg termini una harmonia fonamental entre l'economia, la sostenibilitat i la fisonomia de les nostres platges", va asseverar Colomer.
Inversions diluïdes
És una reflexió compartida per l'Alcalde de Bellreguard, Àlex Ruiz, fins a plantejar-se, tal com assenyalava que podria ser "necessari" pel Col·legi de Geòlegs, "reconstruir el litoral" amb la reversió de, entre altres elements, els passejos marítims. Va assegurar Ruiz, a través de les xarxes socials, que naix d'una cosa plantejada per la ciutadania de la localitat: "Solucions, si no definitives, amb sentit comú, de revertir els passejos marítims, de retornar a la naturalesa el que és seu, i no malgastar milionades cíclicament engolides per la mar".https://www.facebook.com/AjBellreguard/videos/1206276696241687/
Gran part dels passejos marítims valencians estan construïts en zones que, antigament, formaven part del litoral. És el cas de llocs com Bellreguard, però també d'Almenara o Xàbia. Encara que des de fa dècades, des de la seua construcció, es pateixen destrosses puntuals a causa de temporals, la situació ha empitjorat. Cada vegada són més freqüents i potents, la qual cosa es tradueix, en moltes ocasions, en inversions milionàries de reconstrucció que, anys o fins i tot mesos després, es 'dilueixen' en aigua salada. Un efecte que, amb l'augment del nivell de la mar i intensitat, serà cada vegada més comú i notori.