Sigaus, el sistema encarregat a Espanya de la gestió de l'oli industrial usat, ha aconseguit reciclar 15 milions de litres durant 2018 en la Comunitat Valenciana, amb recollides en prop de 6.700 punts diferents.
L'oli lubrificant amb el qual funcionen els vehicles i que s'utilitza en la indústria es converteix, al final de la seua vida útil, en un residu "perillós i dels més contaminants que existeixen", perquè conté substàncies tòxiques i metalls pesants. No obstant això, ha explicat Sigaus en un comunicat, "pot recollir-se i reciclar-se al cent per cent, generant amb ell noves matèries primeres o energia".
El resultat d'aquesta activitat va ser que quasi sis milions i mig de litres nous de lubrificants van tornar al mercat en la Comunitat Valenciana i es van estalviar 26.000 tones de CO2.
En 2018, es van recollir 15.566 tones brutes, inclosa l'aigua i sediments amb els quals l'oli usat sol presentar-se, la qual cosa equival a 63 tones cada dia laborable de l'any.
D'aquesta forma, 6.658 establiments valencians van generar olis usats en 2018. El 80 per cent d'ells van ser establiments que van generar xicotetes quantitats d'oli usat (un màxim de 2.000 quilos a l'any). Per tipologies, més del 59 per cent de punts generadors van ser tallers de reparació de vehicles.
Al costat d'ells, es va recollir residu en més de 1.000 indústries i diversos milers més d'instal·lacions de divers tipus, des de construcció a agricultura, hostaleria o altres serveis. En total, es van realitzar 18.671 recollides (76 recollides cada dia laborable de l'any). Les més freqüent va ser la de 695 quilos, aproximadament tres bidons i mig d'oli usat.
RECOLLIDES EN EL 99% DE LA POBLACIÓ
Quant a la dispersió territorial, va ser necessari recollir oli usat en 378 municipis valencians que abasten el 99 per cent de la població de la Comunitat. Aquest còmput inclou 148 municipis situats en el medi rural, en els quals el sistema de recollida articulat per Sigaus "contribueix a la protecció de l'entorn en aqueixes zones de major despoblació, prestant un servei de valor per al teixit econòmic local".
A més, en els espais protegits de la Comunitat Valenciana se situen deu establiments que l'any passat van generar 22 tones d'olis usats. Com a exemple, es van apilar deu tones d'aquest residu perillós al Parc Natural de L'Albufera, gràcies a la recollida en quatre establiments generadors d'olis usats.
NOVA VIDA DE L'OLI
Una vegada recollit, mitjançant una flota de camions cisterna de diversa grandària, l'oli usat es trasllada a una de les 24 instal·lacions de recollida, emmagatzematge i tractament en la Comunitat que participen amb Sigaus. Hi ha dos tipus de tractament diferents que atorguen al residu una nova vida, ja siga com a base lubrificant o com a combustible industrial. En tots dos casos, un correcte emmagatzematge i lliurament fa possible que el residu siga cent per cent aprofitat.
La quantitat d'oli usat net finalment gestionat i valorat per part de SIGAUS en la Comunitat Valenciana va ser de 14,8 milions de litres. Un 65 per cent es va destinar a regeneració, el tractament prioritari que permet extraure olis base per a la fabricació de nous lubrificants que poden aconseguir característiques similars als de primer refinament.
Amb l'oli usat recuperat en la Comunitat es va poder retornar al mercat 6,4 milions de litres de nous lubrificants. A més de matèries primeres, gràcies a la gestió a la Comunitat Valenciana es va evitar emetre a l'atmosfera 25.877 tones de CO2.
El segon possible tractament per a l'oli usat és la seua descontaminació per a fabricar combustible d'ús industrial, que evita la utilització d'altres combustibles tradicionals com el fuel. Gràcies a això es va obtindre una energia equivalent 51 GWh, similar a la consumida en usos elèctrics per 14.491 llars.
ECONOMIA CIRCULAR
En paraules del director general de Sigaus, Eduardo de Lecea, la gestió dels olis industrials usats en la Comunitat és un "bon exemple de projectes d'Economia Circular que estan funcionant ja de forma eficaç i sostenible".
"Ho fem possible amb un residu complex, i de costosa gestió, gràcies al compromís de les empreses involucrades, a l'impuls de l'Administració, i a la consciència ciutadana. Entre tots, hem de continuar avançant cap a aquest nou model de creixement, més innovador i intel·ligent, en el qual els residus que es recullen a les ciutats i als pobles d'Espanya es converteixen en recursos. El camí ja no té marxa arrere", ha conclòs