Medi ambient

La Comunitat Valenciana potència el vehicle elèctric augmentant les ajudes

L’exempció del pagament de l’ORA a València o les subvencions per a la instal·lació de punts de recàrrega, algunes de les mesures

1 minut

Un cotxe elèctric

València continua impulsant la proliferació de vehicles elèctrics a la ciutat. Si ja el Govern de la Nau va aprovar una bonificació en l'impost de circulació del 70% per als vehicles elèctrics, amb el Govern del Rialto es continuen establint mesures que afavorisquen la presència d'aquests vehicles a la ciutat, amb la consegüent millora de la qualitat ambiental que suposaria.

Així, com ja s'ha anunciat, a partir de l'1 de gener de 2020, s'aplicarà l'exempció de l'ORA a tots els vehicles 100% elèctrics, als híbrids endollables i als elèctrics que compten amb un motor de propulsió per a una autonomia estesa. Durant un període inicial de dos anys, tant la zona blava, com la zona taronja per als residents, serà completament gratuïta.

No obstant això, no és l'única acció que s'està duent a terme per a incentivar la compra de vehicles elèctrics. I és que des del passat mes de maig, l'Ivace (Institut Valencià de Competitivitat Empresarial), dependent de la conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, ha llançat unes ajudes, de les quals poden beneficiar-se tant particulars, com entitats i empreses, per a l'adquisició d'aquests vehicles.

D'aquesta manera, per als turismes adquirits per particulars, autònoms i entitats, les ajudes ascendeixen a 5.500 euros per a vehicles elèctrics purs i 2.600 euros per a híbrids endollables. En el cas de les pimes aquestes ajudes són de 4.000 i 2.300 euros, respectivament. A més, les ajudes per a l'adquisició de motocicletes elèctriques pures són de 750 euros, tant per a pimes com particulars i entitats, i de 700 euros per a les grans empreses. Finalment, per a furgonetes i camions, les ajudes van des dels 4.000 als 15.000 euros.

L'objectiu no és un altre que arribar, en 2030, a una quota de mercat del vehicle elèctric del 25% del total de vehicles venuts. Per a això, no només és necessari incentivar la venda, sinó també facilitar el seu ús amb la instal·lació de punts de recàrrega. Per a això, l'Ivace destinarà 2,38 milions d'euros per a facilitar la implantació d'aquests punts, a través de subvencions de les quals es podran beneficiar particulars, empreses i entitats de la Comunitat Valenciana.

El termini per a presentar les sol·licituds acabarà el 31 de desembre d'aquest mateix any, i les ajudes costejaran el 40% del preu total de la instal·lació en el cas de particulars, comunitats de propietaris i entitats; mentre que l'ajuda serà del 30% en el cas d'empreses. L'ajuda màxima per beneficiari serà de 100.000 euros.

En aquest sentit, seran actuacions subvencionables els sistemes de recàrrega de bateries per a vehicles elèctrics, tant en la modalitat d'adquisició directa com d'operacions de finançament per rènting, així com la preinstal·lació elèctrica per a recàrrega de vehicle elèctric en comunitats de propietaris. La infraestructura de recàrrega de vehicles elèctrics podrà ser tant pública com privada i l'ús podrà ser privat o públic.

Es tracta d'una línia d'ajudes que pretén aconseguir, per a 2030, un total de 270 punts de recàrrega ràpida – 30 minuts per a la recàrrega del 80% -, i 2.100 punts de recàrrega semiràpida - entre 1 i 2 hores per al 100% -. En definitiva, promoure la transició energètica de la Comunitat Valenciana és clau per a aconseguir la disminució de les emissions d'efecte d'hivernacle, que influeixen en el calfament global. Amb aquest pla, es preveu una reducció de 622.000 tones de CO2.

Nous punts de recàrrega elèctrica a València

L'Ajuntament de València ha aprovat la incorporació de cinc pèrgoles fotovoltaiques que "reduiran la factura energètica dels edificis municipals, però també incrementaran la xarxa de punts de recàrrega de vehicles elèctrics", apuntava la regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario. Així, els cinc punts triats són la nova plaça per als vianants del mercat de Rojas Clemente (barri del Botànic); l'aparcament del mercat de Castella (Tres Forques); el parc al costat del mercat del Cabanyal; el centre de majors en la plaça Miquel Adlert Noguerol (La Llum); i el poliesportiu municipal de la Malva-rosa.

A aquests cal afegir els punts de recàrrega elèctrica, que es van licitar el passat mes d'agost, i que se situaran als carrers Eugenia Viñes, Martí Grajales i Séquia de la Cadena de la zona del Cabanyal-Canyamelar. Aquests punts de càrrega elèctrica ràpida, en qüestió d'una hora i mitja, poden deixar el vehicle carregat per complet, i fins i tot al 80% amb només una hora de càrrega. A més, els tres punts de càrrega elèctrica comptaran amb tres tipus de connexions per a adaptar-se als diferents vehicles elèctrics del mercat.

Finalment, abans que en finalitze 2019, està previst traure a licitació altres 12 punts, que se situarien en les estacions ferroviàries del Nord i de Joaquim Sorolla, el Palau de Congressos, el de la Música, l'Hospital La Fe, el General, el Mercat del Cabanyal, el passeig de Neptú, les avingudes de Tarongers i Pius XII, i els carrers Ricardo Muñoz Suay i Santa Genoveva Torres.