Medi ambient

La Comunitat Valenciana 'porta' la Cimera del Clima

La Generalitat “coorganitzarà” quatre esdeveniments relacionats amb el canvi climàtic, que tindran el “segell” de COP25

1 minut

gva_cumbre-clima

Ahir, dos de desembre, donava principi un nou Cimera del Clima que, com passa cada any amb el mecanisme del canvi climàtic en marxa, gana en importància. Des de l'inici, la Comunitat Valenciana, amb representants de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica -d'ara en avant i coneguda col·loquialment com a Medi Ambient-, estarà present. Amb escolta activa però, també, com a ponents. Una activitat que també es realitzarà en la mateixa Comunitat a través de quatre actes.

"Cimeres com aquesta són fonamentals. Primer, per a sumar-nos en tot el que puguem perfilar, aprofundir i accelerar en polítiques d'adaptació i mitigació. Segon, per a veure com especificar en el nostre àmbit territorial accions concretes", explica Paula Tuzón, Secretària Autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

La Comunitat Valenciana, com a regió mediterrània, és a dir, costanera i en un dels tròpics, és una de les zones que més poden veure's afectades pel canvi climàtic. No únicament per l'augment de la temperatura mitjana, sinó per efectes que porta amb si: augment del nivell de la mar i, especialment, major virulència i cadència d'esdeveniments climatològics extrems, com la DANA del setembre passat -que va causar cinc morts- o onades de calor extremes.

El 'ressò' de la COP25 -diminutiu de la Cimera- en la Comunitat Valenciana es plasma en quatre actes: dues taules de diàleg, un acte amb ponents en el Centre Mundial de València per a l'Alimentació Sostenible (CEMAS) i una Mesa de Voluntariat Ambiental.

El pròxim 10 de desembre, la Universitat de València (UV) i la Generalitat coorganitzen una "taula de diàleg" sobre "infraestructures verdes", en la qual el govern valencià estarà present a través de Celsa Monrón, Directora General del Canvi Climàtic. També Tuzón estarà present, l'endemà passat, en una taula de diàleg; aquesta vegada, sobre "adaptació al canvi climàtic".

"Moltes conseqüències"

El mateix dia de la segona 'taula' en la UV, es realitzarà un acte en el CEMAS, que va transformar a València en Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible. Ací representants de la Conselleria de Medi Ambient, autoritats polítiques i experts parlaran sobre "alimentació sostenible i canvi climàtic". Finalment, una activitat que ja s'estava organitzant des de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives; una Mesa de Voluntariat Ambiental dins del XXI Congrés Estatal del Voluntariat que, després del trasllat de la Cimera de Xile a Madrid, entra en el 'paraigua' de la COP25. Serà el 10 de desembre a les 17h, en el Museu Príncep Felip.

Tuzón creu que és inevitable la vinculació de la Generlaitat amb aquesta Cimera, perquè toca elements de gran importància per al territori. Com assenyala, el Consell ja va declarar fa tres mesos l'Emergència Climàtica; la Unió Europea ho feia fa una setmana i cada vegada més regions se sumen: "Però alhora veiem com continuen creixent les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle", lamenta. Cimeres com aquesta permeten "trobar-se" amb altres regions amb "problemes semblants i compartir accions", des de l'experimental "fiscalitat verda" fins a accions concretes de mitigació. "Aquestes Cimeres tenen moltes conseqüències, tant en l'àmbit global com local", conclou.