Medi ambient

La Comunitat Valenciana 'avança' a una Cimera del Clima sense acords ambiciosos

L’Estratègia Valenciana del Canvi Climàtic i diferents iniciatives legislatives aborden objectius més compromesos que la COP25

1 minut

Ascenso temperaturas Comunitat Valenciana ola de calor

Els diferents països que tenien intenció d'arribar a acords més ambiciosos ja han donat compte del 'pobre' resultat de la Cimera del Clima. També en clau autonòmica; Mireia Mollà, la Consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana, assegurava que és una "innegable decepció". La consellera enlletgeixes la "manifesta impossibilitat d'arribar a acords ambiciosos"; el resultat de la Cimera es queda arrere, fins i tot, de les polítiques i projectes de la Comunitat Valenciana contra el canvi climàtic.

Encara que durant la setmana de negociacions es van titllar les llargues negociacions de "normals", eren un avís del possible resultat. Un acord 'light' en el qual no s'ha desenvolupat, ni tan sols, una de les principals comeses de la Cimera. No s'ha desenvolupat l'Article 6 de l'Acord de París de 2015, que se suposa havia d'eixir 'llest' enguany: el Mercat de Carboni. Un nou sistema perquè els països pogueren comercialitzar amb quotes d'emissions; s'incentivaria emetre menys per a poder vendre aquestes quotes.

Finalment, la signatura dels països va de la mà amb un "major compromís" perquè l'augment mitjà de la temperatura quede, com a molt, en 1,5° centígrads. Es tracta de la temperatura 'mínima', assenyalada pels experts, per a evitar les conseqüències més extremes de l'augment del nivell de la mar i esdeveniments climatològics -una mitigació, és impossible parar-lo-. No obstant això, no ha eixit cap compromís sobre com realitzar-lo.

“Davant la manifesta impossibilitat d'arribar a acords ambiciosos en l'àmbit internacional, hem de ser els territoris conscienciats els que prenguem el lideratge per a no demorar l'acció de lluita contra el canvi climàtic”, ha argumentat Mollà. La Comunitat Valenciana, com a regió mediterrània costanera i en latituds mitjana, és una de les regions europees que més pot patir la conseqüència d'un canvi climàtic els responsables del qual es reparteixen pel món. Un augment del nivell de la mar corresponent a una falta de compromís per a mantenir-se per davall del grau i mig, pot suposar la fi, entre altres paratges, de l'Albufera -per inundació d'aigua de la mar-.

Administració neutra

Ja en la passada legislatura, els partits del Botànic van tirar avant l'Estratègia Valenciana de Canvi Climàtic i Energia 2030, moltes vegades referida com l''Agenda 20-30 valenciana'. Es tracta d'un document que recopila, de forma fonamentada, repassa els problemes del canvi climàtic per a la regió i maneres de prendre part des de l'Administració valenciana. Unes 150 pàgines que recullen mesures de mitigació, adaptació i transició energètica d'acord amb el Protocol de Kyoto i l'Acord de París. Unes propostes que, ara, després de la poca ambició de la COP25, queden per davant de les propostes globals.

Des del sector públic, s'aborden qüestions com avançar en un estalvi energètic i ampliar l'ús de les energies renovables. Això, recolzat en el document de 2018, va ser ampliat la setmana passada pel President de la Generalitat, Ximo Puig: el pla és aconseguir una Administració Neutra d'ací a 2015, és a dir, amb suficient producció pròpia d'energia per a autoproveir-se o compensar les emissions. Principalment, mitjançant plaques solars en els edificis públics, fins i tot hospitals i centres escolars.

També s'aborda la intenció de renovar, a mesura que siga necessari, el parc mòbil de la Generalitat per vehicles elèctrics o híbrids, segons la necessitat, i la incorporació de directrius mediambientals per a l'estalvi energètic i bon ús en les diferents instal·lacions.

Nova legislació

Arran d'aquest document naixen, també, iniciatives legislatives. Està ara mateix en projecte la futura Llei d'Economia Circular, que "interpel·larà a tots", segons Mollà. Una nova norma que aborde tot el sistema de producció, ús i gestió de residus, per a buscar al màxim possible la reutilització o incentivar la compra de productes de disseny ecològic.

Aquesta Llei, va afegir la Consellera fa unes setmanes, es desenvolupa de manera 'pròxima' a la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, que recull les demandes de l'Agenda 20-30, la intenció principal de la qual serà la reducció ambiciosa de l'emissió de gasos d'efecte d'hivernacle, tal com no s'ha pogut tancar en la Cimera. L'objectiu és una reducció del 40% de les emissions per a 2030, i que l'energia siga 100% renovable per a 2050.

Mollà va reclamar ahir, en sintonia amb aquesta futura norma, que el Govern Central no caiga en "paràlisi" i pose en marxa la seua Llei de Canvi Climàtic, per a així dotar de seguretat jurídica la futura norma autonòmica.