Els efectes de la borrasca 'Gloria', la més potent de l'hivern fins ara en l'Estat i la Comunitat Valenciana, ha deixat veure els seus efectes tant en terra com en mar. Al Mediterrani s'ha traduït en un fort onatge i, de nou, platges i passejos arrasats per l'aigua; a València s'ha registrat l'ona més gran des que es tenen registres, de 8,44 metres, quasi dos més que el rècord anterior. La disminució de la pressió atmosfèrica s'ha traduït en una mar molt agitada que, amb un ascens del nivell de més de 80 centímetres, ha trobat 'fàcil' entrar terra endins. Un augment ara vinculat a un esdeveniment extrem però que, no obstant això, les previsions optimistes assenyalen que, amb el canvi climàtic, podria ser el nivell normal. Una normalitat que portaria, aparellada, també les inundacions.
"Els efectes més destructius dels temporals es produeixen en situacions on es dóna, conjuntament, fort onatge i una sobreelevació del nivell de mar", assenyalen des del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. Es tracta, precisament, de l'ocorregut en aquest temporal: un vent que ha superat els 100 Km/h -108 a Torrevieja, per exemple- i un augment significatiu del nivell de la mar. Segons la Xarxa de Mareògrafs de Ports de l'Estat, és a Gandia on més ha augmentat el nivell de la mar, amb 80 centímetres.
Puertos del Estado
La raó per la qual un nivell de la mar superior al normal pot ocasionar més destrosses i inundacions és senzilla: acosta més a la línia de desborde l'aigua, especialment si és amb onatge -o s'uneix a la marea alta-. És aquest, precisament, un dels principals problemes afegits al canvi climàtic en territoris costaners, com les regions mediterrànies.
Segons un informe del Panell Internacional del Canvi Climàtic (IPCC), organisme dependent de l'Organització de les Nacions Unides, l'augment del nivell de la mar és, actualment, imparable. L'acció humana ja és irreversible; l'única cosa que pot fer-se és frenar els seus efectes i procurar la seua mitigació. Fins i tot amb la millor de les condicions, amb una reducció dràstica de les emissions des d'ara mateix, el nivell de la mar augmentaria entre 30 i 60 centímetres. En cas de continuar com fins ara, fins als 110 centímetres. Això com a nivell 'normal' al qual caldria sumar esdeveniments climatològics extrems com la borrasca Gloria que, també pel canvi climàtic, seran cada vegada "més habituals" i "més extrems". Així, les zones costaneres seran cada vegada més vulnerables.
El risc de l'Albufera
Segons l'IPCC, episodis com l'actual veuran augmentada, inevitablement, la seua freqüència. Fins i tot els més extrems, com la DANA del setembre passat, cobra protagonisme: "Aquells fenòmens que en el passat es produïen una vegada cada 100 anys, tindran una periodicitat anual a mitjan segle en moltes regions".Una zona d'especial vulnerabilitat és l'Albufera de València: la línia costanera que la separa de la mar, amenaçada ja per l'efecte erosiu de les ampliacions del Port, podria desaparéixer pels continus assots dels temporals; el llac passaria a formar part de la mar Mediterrani.