"El Forn de Barraca ja és història", publicava l'associació Per l'Horta fa dos mesos. L'edifici centenari, unit a la història de l'Horta tradicional valenciana, era destruït per les excavadores del Ministeri de Foment per a continuar amb el pla establit: ampliar una carretera, la V-21, per a facilitar l'entrada i eixida de cotxes. En un context d'Emergència Climàtica declarada per València, Generalitat i l'Estat, des d'aquest últim se seguia avant amb un pla rebutjat des de l'àmbit local que destruïa patrimoni cultural i mediambiental. Dos mesos després la FAO, dependent de l'ONU, declarava aquest entorn, amb més de 800 anys d'història, Patrimoni Agrícola Mundial.
https://twitter.com/perlhorta/status/1177496435589124098?s=20
"Això és important també per a protegir-la. Hem fet passos en aquesta direcció i plantegem elements per a protegir-la, però a vegades tenim problemes... Està clar, s'ha pogut veure", assenyalava l'Alcalde de València, Joan Ribó, durant l'anunci del reconeixement. Sense al·lusió directa a aquests "problemes", hi ha varis, més o menys pròxims; des del PAI de Benimaclet o la ZAL en La Punta fins a, precisament, l'ampliació de la V-21, que encara que ha sigut rebutjat per l'Ajuntament i els serveis de trànsit locals el van assenyalar innecessari, s'està duent a terme.
"La congestió se soluciona amb gestió, no amb més ciment", assenyalava Josep Gavaldá, de per l'Horta, en les xarxes socials. Recorda com a una suposada carretera saturada -els tècnics de l'Ajuntament de València rebutjaven tal saturació- ha trobat solució a ampliar un carril d'entrada i eixida a la ciutat -malgrat que el problema comentat era únicament d'entrada-. El projecte ja en marxa i després de, suposadament, "atendre" les demandes socials i polítiques, destrueix 62.000 metres quadrats d'Horta productiva.
Des de Compromís, Joan Baldoví va lamentar que el govern tinguera un Ministeri de Transició Ecològica que aposta per reduir la contaminació però, d'altra banda, "s'amplien les autopistes": "A més capacitat, més trànsit i més contaminació. Entren en contradicció“, va assenyalar. El Ministeri de Foment, que va heretar aquest pla del PP i ha continuat avant amb ell, l'ostenta ara -en funcions- José Luís Ábalos; valencià que va ser regidor en el mateix Cap i Casal i que va votar en contra, llavors, del projecte d'ampliació del Port que pretén dur-se a terme ara.
Enrique Yeves, el director de la FAO a Espanya, assenyalava que part de la motivació d'aquests reconeixements és, precisament, la protecció: "El SIPAM (Sistemes Importants del Patrimoni Agrícola Mundial) ha nascut per a protegir aquells llocs que han aconseguit mantenir, durant els segles, una tradició que permet produir aliments de manera sana i sostenible". Un reconeixement que sale d'una candidatura donada suport per les administracions valencianes però, també, pel Ministeri de Transició Ecològica; des de Madrid es va signar la protecció i la destrucció de l'Horta valenciana.