Ja està disponible la nova web que ha llançat la Generalitat Valenciana en la qual es pot consultar l'ocupació de les platges a temps real perquè els valencians puguen banyar-se amb major seguretat. La web aplica un sofisticat sistema de geolocalització mitjançant el qual els banyistes poden consultar com de concorreguda es troba la costa en eixe moment. Segons el color de l'indicador de la zona de bany, els usuaris podran decidir si és una bona idea desplaçar-se fins a eixa platja o buscar un altre lloc on gaudir d'un dia d'estiu.
Si un banyista vol anar, per exemple, a la Platja de la Malva-rosa ha de seleccionar la platja i mirar el color de l'indicador: si és de color verd, pot acudir sense cap problema. Si és de color groc, és millor que pense en una altra zona de bany, i finalment, si és de color roig, haurà de triar una altra platja com per exemple la de Pinedo.
El motiu de la creació d'aquest sistema va nàixer abans que es produïra la pandèmia provocada per la Covid-19, encara que ara també ajudarà a propiciar una major efectivitat a l'hora d'establir les distàncies de distanciament a les platges. I és que la Comunitat Valenciana és una de les zones costaneres amb major nombre de morts per ofegaments del territori nacional. Per a frenar aquesta tendència, la Generalitat va decidir llançar la campanya de conscienciació "Platges Segures" i intentar mitigar així el nombre de morts en les seues mars. En el que va de la temporada estival (a mitjans de juny, i juliol) ja són 22 les persones que han mort per ofegament en la Comunitat. Si es comparen aquestes morts, amb el total de morts produïdes en 2020 pel mateix motiu, sí que es pot considerar que aquesta xifra evidencia cert repunt de defuncions, ja que de gener en l'actualitat es van produir 28 ofegaments, és a dir, només sis persones més en 5 mesos va tindre alguna cosa a veure el confinament decretat per l'Estat?
Abans d'entra en la mar, cal revisar uns senzills passos que no ens llevaran temps i que seran de vital importància a l'hora de no posar en risc la seguretat d'un mateix", Salva Almenar, director de comunicació d'Emergències de la Generalitat."Evidentment durant els mesos en què la població va estar confinada per l'estat d'alarma derivat de la pandèmia del Coronavirus va haver-hi un descens de morts molt significatiu. No obstant això, quan es va poder tornar a la nova normalitat, els ofegaments van tornar a produir-se, però aquesta vegada, amb una major incidència", explica Salva Almenar, director de comunicació d'Emergències de la Generalitat. Quant als motius pels quals es produeixen els ofegaments, la irresponsabilitat ciutadana és el mínim comú denominador en la majoria de casos. "Des de l'Administració impulsem campanyes i pretenem conscienciar a la població, però, també hem d'apel·lar a la responsabilitat ciutadana. Abans d'entrar en la mar, cal revisar uns senzills passos que no ens llevaran temps i que seran de vital importància a l'hora de no posar en risc la seguretat d'un mateix. En primer lloc, cal mirar l'aigua i comprovar si les condicions són adequades. Després, mirar el color de la bandera, i finalment, comprovar que a la platja a la qual hem acudit té servei de socorristes", explica Almenar. La majoria de les morts s'han produït perquè el banyista s'ha ficat en la mar fora de l'horari de socorristes o perquè ha anat a platges on directament no s'ofereix eixe servei.
[video width="1920" height="1080" mp4="https://valenciaextra.com/wp-content/uploads/2020/07/TOTAL_TRUMBO_ABANSDENADAR_VAL_6_1.mp4"][/video]
Per a combatre aquests successos, la Generalitat va posar en marxa la campanya "Platges Segures" que proporciona a l'usuari gran quantitat d'informació per a prevenir els ofegaments. Té un apartat de consells per als banyistes, però no sols per als que van a la platja, també els que van a rius i pantans. Però, sens dubte, el que més destaca d'aquesta web és el servei de geolocalització a temps real de l'estat d'ocupació de les platges del litoral valencià. La interfície té guardades totes les platges que hi ha distribuïdes al llarg dels 270 quilòmetres del litoral, encara que no totes tenen informació: "la Generalitat va oferir 1.000 places d'auxiliar a l'inici d'aquest estiu per a reforçar les mesures de seguretat enfront de la COVID-19. Només a les platges que hi ha auxiliars tindran informació sobre l'ocupació, però les que més afluència reben cada any, estan totes", explica el director de comunicació d'Emergències de la Generalitat. A partir d'ara, els valencians podran consultar aquesta pàgina per a veure quantes persones hi ha en una platja abans de desplaçar-se per a no patir riscos a l'hora de prendre's un bany, però també per a gaudir del sol en aquest estiu de nova normalitat.