El Port promet que els creuers no contaminaran Natzaret, encara que "ja ho fan ferris i portacondenedores"

El mesurador d’aire sud del Port no mesura el principal element contaminant dels creuers i grans bucs, mentre que l’Associació de Veïns reclama una zona d'”emissions zero”

Guardar

mercancias-contenedores-puerto valencia
mercancias-contenedores-puerto valencia

L'Autoritat Portuària de València (APV) va rebre ahir una bona notícia. Ports de l'Estat, dependent del Ministeri de Foment -amb el valencià José Luís Ábalos al capdavant-, comparteix l'opinió del Port: la declaració ambiental per a l'ampliació en 2007, malgrat que ara es canvien usos, reubiquen destinacions i es fan nous dragatges, és vàlida per a 2019, 12 anys després. Una opinió amb la qual difereix l'Ajuntament de València i els veïns del principal barri afectat, Natzaret.

Ports de l'Estat afirma que la declaració ambiental contínua vigent i amb "plena validesa". Un dels dos ministeris implicats en el tema, així, s'ha pronunciat en favor dels interessos de l'Autoritat portuària. Tant des de la Generalitat com des de l'Ajuntament s'ha manifestat repetidament la disconformitat. No respecte a fer l'ampliació o no, sinó a fer un nou estudi ambiental per a saber la seua afectació en el seu context.

137 hectàrees de 'nova' terra

Des de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, dirigida per Mireia Mollà, han sol·licitat al ministeri de Transició Ecològica una reunió per a tractar l'ampliació nord, per a demandar que es faça una nova Declaració d'Impacte Ambiental (DIA). L'aplicació del port, tal com assenyala en els seus plecs, suposa convertir en un nou moll de contenidors un espai de 137 hectàrees que, actualment, és aigua. És el mateix espai on atraquen els grans creuers de passatgers, els quals són un dels vehicles més contaminants del planeta; 65 contaminen, en un any, el mateix que els 348.260 turismes del Cap i Casal.

Aquests grans bucs passarien a atracar en els coneguts com a Molls de Boluda, enfront del barri marítim de Natzaret. Alguna cosa que va alçar polèmica per la nova contaminació que portaria als veïns: l'aigua es troba a menys de 500 metres dels primers habitatges, i a menys de 200 del futur Parc de Desembocadura.

L'APV, en declaracions a València Extra, ha assegurat que això no serà un problema gràcies al subministrament elèctric: "El pla és instal·lar una subestació elèctrica, capaç de proporcionar l'energia suficient als creuers". Així, aquests no tindrien per què tindre en marxa els seus "motors auxiliars", amb el que no emanarien gasos ni emetrien sorolls mentre estiguen en el moll. Alguna cosa, no obstant això, que és "insuficient" per a l'Associació de Veïns.

Emissions zero

Julio Moltó, representant de l'Associació, assenyala que no tot és que "no contaminen quan atraque al costat de Natzaret": "Contaminen durant tot el trajecte i deixaran de fer-lo puntualment". Moltó assenyala que, a més, no solament en aqueix possible futur arribaria la contaminació del port al barri; actualment atraquen en els molls pròxims ferris i portacontenidors. "Els 'megacreuers' en el projecte inicial estarien en l'ampliació nord. Modifiquen el projecte i canvien usos, però diuen que els serveix la DIA de 2007", assevera.

Els bucs marins són un dels principals responsables de les emissions d'òxids de sofre, un dels gasos contaminants més nocius. L'estació per a mesurar l'aire en la zona les seues del port, tal com apunta Ecologistes en Acció, no recull les emissions d'aquests gasos. Malgrat que el port de València és el més gran del Mediterrani i d'Espanya, només té dos mesuradors de qualitat de l'aire; Alacant té quatre, Castelló dos i Barcelona sis.

Des de l'Associació de Veïns de Natzaret reclamen una "zona d'emissions zero" que frene la contaminació portuària en el barri. Alguna cosa que, asseguren forma part d'"un problema global", però que de forma local comença per evitar la pol·lució als veïns: "Siguen ferris, portacontenidors, 'megacreuers' o petroliers".

Destacats