Medi ambient

El Consell protegirà com a monument natural el jaciment Capa Negra d'Agost, testimoni del meteorit que va extingir els dinosaures

1 minut

18.04.16_Visita_Agost_1

La consellera de Agricultura, Medio Ambient, Canvi Climatic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha visitat l'àrea del Limit K/7 Capa Negra d'Agost (Alacant), que serà el primer monument natural protegit com a testimoni de la rica geodiversitat de la Comunitat Valenciana. En la visita, que ha inclòs el Museu de la Cantereria, Elena Cebrián ha estat acompanyada per l'alcalde, Luis Vicente Castelló, y membres de la Universitat d'Alacant.

Prop de la localitat d'Agost, es troba un aflorament estratigràfic de rellevància internacional consistent en una seqüència de margues i argiles dins les quals es troba registrat el trànsit entre els períodes cretaci i paleogen. Aquest trànsit vingué determinat pels efectes de l'impacte d'un gran meteorit al costat de la península del Yucatán (Mèxic) que donaria lloc a una de les extincions en massa més severes de la història de la Terra, fa 66 milions d'anys.

Aquest límit, oficialment límit K/T (de l'alemany Kreide/Tertiär, cretaci/terciari) és més col·loquialment conegut com a "capa negra d'Agost". Correspon a un nivell argilenc fosc, d'uns 10 centímetres de gruixària que inclou una làmina mil·limètrica molt característica, de tonalitat rogenca, amb una concentració anormalment elevada en iridi i altres elements químics de procedència extraterrestre, a més de la presència de microesferes de goethita (microtectites) originades per les elevades calor i pressió que s'associen als grans impactes meteorítics.

L'origen d'aquests components estaria en l'enorme núvol de pols produït per l'impacte i que acabaria estenent-se per tota la terra formant una capa que bloquejaria la penetració de la llum solar, dificultant així la fotosíntesi i causant d'aquesta manera una extinció massiva d'espècies, tant terrestres com marines, i entre aquestes els dinosaures.

Projecció internacional

La capa negra d'Agost és un dels enclavaments del límit K/T més estudiats del món per l'exposició i accessibilitat que presenta, a més de la bona continuïtat lateral dels afloraments. Es tracta d'una de les tres seccions més destacades d'aquest episodi a Espanya; les altres dues es troben a Caravaca de la Cruz (Murcia) i a Zumaia (Guipuzcoa).

El límit K/T d'Agost ha sigut catalogat com a lloc d'especial interés geològic (codi KT-03) dins el projecte Global Geosites de la Unió Internacional de les Ciències Geològiques, amb el patrocini de la UNESCO (Geosite núm. 118 d'Espanya).

Per tot això, el Consell, a instàncies i amb la total col·laboració de l'Ajuntament d'Agost, ha iniciat els tràmits per a reconèixer el valor d'aquest jaciment i dotar-lo amb la figura de protecció de Monument Natural. La Llei 11/1994, de la Generalitat Valenciana preveu l'aplicació d'aquesta figura per a protegir "formacions geomorfològiques i jaciments paleontològics, de notòria singularitat, raresa o bellesa, que mereixen ser objecte d'una protecció especial pel seus valors científics, culturals o paisagístics".

Es la primera vegada que s'utiliza per a protegir de forma explícita un testimoni de la rica geodiversitat valenciana i el seu patrimoni geològic.

Altres monuments naturals per raons geològiques (cas del Cabeço de la Sal, en el Pinós, o la Falla de Benitatxell) es troben a hores d'ara en estudi i poden seguir prompte els pasos de la Capa Negra d'Agost.

Etiquetes: