Medi ambient

Diputació i Conselleria d’Agricultura col·laboraran en impulsar un procés participatiu perquè la Llei de l’Horta siga «una llei del poble»

Maria Josep Amigó: «Des de la corporació provincial treballarem per desenvolupar el Pla Agrari i constituir el Consell de l’Horta tenint en compte les inquietuds i aportacions de tota aquella gent, col·lectius i agents que dia rere dia treballen l’horta»

1 minut

Amigó se reúne con consellera medio ambiente foto_Abulaila (2)

La Diputació de València i la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural col·laboraran en impulsar un procés participatiu, obert i plural, que compte amb el conjunt d’agents i col·lectius implicats, per a l’elaboració del Pla de Desenvolupament Agrari, contemplat en la Llei de l’Horta Valenciana aprovada recentment per les Corts Valencianes. Així s’ha acordat durant la reunió de treball mantinguda per la vicepresidenta de la corporació provincial, Maria Josep Amigó, amb la consellera Elena Cebrián.

La vicepresidenta de la Diputació de València ha reconegut sentir-se «molt il·lusionada» amb aquesta nova col·laboració entre la Diputació i el Consell, dirigida «aconseguir que la Llei de l’Horta siga la llei del poble, a través d’un procés participatiu que done veu al conjunt de municipis, agents i col·lectius implicats per tal de recollir les seues inquietuds, no solament dels agricultors professionals, sinó també de tota la gent i sectors vinculats a l’horta».

Maria Josep Amigó ha incidit en que una vegada protegit el territori de l’horta –a través de la Llei de l’Horta Valenciana, aprovada el passat 22 de febrer per les Corts Valencianes– «hem de desenvolupar un Pla Agrari i constituir el Consell de l’Horta tenint en compte les inquietuds i aportacions de tota aquella gent que treballa diàriament en l’horta». Unes iniciatives que es concretaran després de celebrar un procés participatiu que es portarà a terme durant la primavera i que «resultarà molt profitós», segons ha assegurat la vicepresidenta.

En aquest sentit, Maria Josep Amigó ha subratllat la necessitat de «mantenir l’horta viva», per a la qual cosa «resulta necessari garantir als agricultors i les agricultores que els seus cultius siguen productius». És per això, la vicepresidenta ha advocat perquè una vegada garantida la protecció del territori «perquè l’especulació no acabe amb l’horta de l’àrea metropolitana de València», resulta «prioritari» engegar un Pla de Desenvolupament Agrari «que tinga en compte a l’agricultor i que potencie la formació dels joves llauradors, perquè viure de l’horta puga ser una realitat».

Pervivència de l’activitat agrària

Durant la trobada, Maria Josep Amigó i Elena Cebrián han abordat la necessitat d’establir mecanismes de participació en el desenvolupament de la Llei, en els quals és clau l’aportació de la Diputació de València.

La Conselleria, per la seua banda, té la responsabilitat d’impulsar el Pla de Desenvolupament Agrari, amb la finalitat de reforçar la renda dels agricultors i garantir la sostenibiliitat de les explotacions agràries. També s’ha de crear l’ens gestor de L’Horta, per tal de promoure la pervivència de les activitats agràries.

La consellera i la vicepresidenta han valorat possibles mecanismes de participació per al desenvolupament d’aquesta norma i així aconseguir que «la nova llei del Consell siga una llei de la gent de l’Horta» i que aquesta puga garantir la preservació del territori. Perquè tal i com es recorda l’exposició de motius de la nova norma, «l'horta de València constitueix un dels paisatges agraris més rellevants i singulars del món mediterrani» i només resten cinc espais semblants a la Unió Europea.