25n
Orgull
Orgull

El màster Permea del CCCC que treballa en la mediació cultural com a eina per a la diversitat acomiada el curs

El màster Permea del CCCC que treballa en la mediació cultural com a eina per a la diversitat acomiada el curs
07/06/2021 -

El Centre del Carme Cultura Contemporània rep aquest dimarts, 8 de juny, a l’artista, científica cultural i educadora artística Carmen Mörsch, qui impartirà una conferència en el marc del programa públic del màster PERMEA de Mediació i Educació a través de l’Art.

La conferència de Carmen Mörsch titulada ‘Alfabetització crítica de la diversitat en l’educació en museus i centres d’art. Bases històriques, reptes actuals’ presenta el concepte de Critical Diversity Literacy, un concepte per a l’educació en justícia social que ha sigut desenvolupat per Melissa Steyn, una acadèmica sud-africana blanca especialitzada en estudis de comunicació.

En els últims anys els museus i centres d’art s’han obert a la ciutadania, però les veus autoritzades continuen responent a una mirada occidental. La investigació que presenta Carmen Mörsch es planteja com analitzar críticament aqueixa absència d’altres veus, com generar eines per a la diversitat, des de la mediació cultural.

Un dels indicadors d’Alfabetització en diversitat crítica és el coneixement i reconeixement de la continuïtat de les relacions de poder (referides a taxonomies de raça, classe, gènere, sexualitat, discapacitat, etc.) que han evolucionat en els marcs del colonialisme i el capitalisme i han solidificat en el curs de la Il·lustració europea.

En aquest context, la conferència tractarà la rellevància i impacte dels diferents indicadors d’alfabetització en diversitat crítica per a l’educació en museus i galeries.

Carmen Mörsch és professora de didàctica de l’art en la Universitat d’Art de Magúncia (Suïssa) i ha sigut directora de l’Institut d’Educació Artística de la Universitat de les Arts de Zuric (de 2008 a 2019). És membre de la xarxa Another Roadmap for Art Education (Un altre mapa de ruta per a l’educació) que reuneix investigadors que busquen analitzar i desenvolupar l’educació artística des d’una perspectiva emancipadora i decolonial.

Amb la seua conferència en el CCCC, en el marc de PERMEA Obert, el programa públic del màster que compta amb el suport de la Fundació Daniel i Nina Carasso, l’alumnat tanca aquest curs escolar.

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i la Universitat de València, mantenen oberta fins al 15 de juny el primer període de preinscripció per al pròxim curs 2021/2022.

El màster PERMEA, que s’imparteix en CCCC, constitueix la primera iniciativa de formació en educació i museus que naix des d’una institució cultural i que té un caràcter tan especialitzat, tant a València com en la resta de l’Estat espanyol.

Dirigit a artistes, docents, mediadores i mediadors culturals i a qualsevol persona interessada en l’àmbit de trobada entre l’educació i la mediació, PERMEA va nàixer en 2018 com un programa experimental al qual s’han anat sumant diferents institucions i col·laboracions com el Museu Reina Sofia de Madrid o el MACBA de Barcelona, consolidant la seua presència en l’àmbit artístic i educatiu espanyol.

Professorat especialitzat

El programa es desenvolupa al llarg de 600 hores i inclou entre les matèries d’estudi: l’art contemporani de hui; art, educació i compromís; institucions culturals com a dispositius pedagògics; Comunitat i participació i eines per a la mediació i l’educació a través de l’art.

El màster està dirigit per Clara Boix, artista, docent i investigadora de la Universitat Politècnica de València, Ester Alba, vicerectora de Cultura de la Universitat de València, i José Campos, coordinador d’educació i mediació del Consorci de Museus.

Així mateix compta amb un claustre format per María Potser, cap de l’Àrea d’Educació del Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, Ramón Parramón, director d’Idensitat i Yoeri Meessen, director associat d’educació i programes públics del Witte de With de Rotterdam i José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana. En el seu professorat compta a més amb la participació de professionals internacionals que desenvolupen les seues pràctiques en l’àmbit de l’art i l’educació actual com l’artista, teòric, i docent uruguaià resident als Estats Units Luis Camnitzer.

PERMEA inclou la realització de tallers experimentals, un projecte d’investigació final i diversos seminaris oberts en el marc del programa PERMEA Obert, el programa del Màster que es desenvolupa en col·laboració amb la Fundació Daniel i Nina Carasso.
El màster ofereix també la realització de pràctiques en els diferents centres d’art i museus en els quals treballa el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i en altres institucions culturals espanyoles. Aquestes pràctiques estaran orientades a la posada en marxa de projectes propis, reals i situats en el context, amb el suport de les institucions i la seua infraestructura.

El màster iniciarà les seues classes en el CCCC, l’octubre de 2021 i finalitzarà el desembre de 2022, incloent-hi un període de pràctiques entre gener i desembre.

El primer període de preinscripció estarà obert fins al 15 de juny, i es realitzarà emplenant el formulari d’inscripció ADEIT. Més informació: 96 160 30 00 / informacion@adeituv.es

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

deu + 12 =