25n
25N
25N

Més de 660 propostes busquen suports per a passar a la fase d'avaluació dels pressupostos participatius de la Generalitat

Els veïns i veïnes de la Comunitat Valenciana poden recolzar un màxim de 10 propostes entre el 9 i el 27 de juny

Més de 660 propostes busquen suports per a passar a la fase d'avaluació dels pressupostos participatius de la Generalitat

Els pressupostos participatius que ha impulsat, per primera vegada, la Generalitat Valenciana han fet un nou pas. Ahir s’iniciava la segona fase pel que, després del garbellat de les 875 propostes presentades, els valencians i valencianes poden accedir des d’aquest dimecres i fins al pròxim 27 de juny al lloc web gvaparticipa.gva.es per a donar el seu suport a un màxim de 10 propostes, tant d’àmbit autonòmic com de qualsevol de les àrees comarcals.

Una proposta pilot que permetrà la vertebració del territori a través dels debats col·lectius, del contacte permanent amb el teixit associatiu i de la visualització dels problemes i reptes de la Comunitat Valenciana en el seu conjunt.

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, que encapçala la consellera Rosa Pérez Garijo, ha seleccionat un total de 668 que compleixen els requisits per a continuar en el procés de Pressupostos Participatius de la Generalitat després de la revisió que s’ha dut a terme entre el 31 de maig i el 8 de juny.

PRESSUPOSTOS TERRITORIALITZATS

La mateixa Pérez Garijo anima als valencians i valencianes a continuar implicant-se en aquesta segona fase del projecte pilot en la qual “esperem una participació massiva“. Per a la consellera “els primers pressupostos participatius de la Generalitat no sols permetran que la ciutadania puga decidir quins projectes considera prioritaris. També busquen l’equilibri territorial i social. Per això un 30% dels fons es dedicaran a projectes per a tot el territori valencià i un 70% per a dur a terme en set àrees comarcals”.

“Són uns pressupostos territorialitzats que, a més, serviran per a lluitar contra la despoblació, perquè les zones més afectades per aquest fenomen disposaran de fons molt superiors al que els correspondria per població. A més, hem introduït un factor de cohesió social perquè les àrees amb rendes més baixes també es vegen compensades”, explica la consellera.

Pérez Garijo considera que amb aquesta distribució “volem que la ciutadania veja reflectida la seua realitat social i territorial i s’implique en la proposta i aprovació de projectes veritablement útils per al desenvolupament de la Comunitat Valenciana i les seues comarques”.

DISTRIBUCIÓ PER ÀREA COMARCAL

La distribució per àrea comarcal es realitza de la següent manera: les comarques costaneres del Nord (el Baix Maestrat, la Plana Alta i la Plana Baixa) compten amb 9.348.500 euros i els projectes presentats necessiten 100 suports; les comarques d’Interior del Nord (els Ports, l’Alt Maestrat, l’Alcalatén, l’Alt Millars i l’Alt Palància) sumen 5.418.400 euros i necessiten 50 suports; les comarques d’Interior (Racó d’Ademús, els Serrans, la Plana d’Utiel-Requena, la Canal de Navarrés i la Vall de Cofrents-Aiora) podran desenvolupar iniciatives per 6.105.400 euros i necessiten 50 suports; les comarques de l’Horta (València ciutat, l’Horta Nord i l’Horta Sud) totalitzen 22.040.800 euros i necessiten 200 suports; les comarques del Xúquer-Túria (Camp de Morvedre, Camp de Túria, Foia de Bunyol, Ribera Alta i Ribera Baixa) arriben als 10.167.300 euros i requereixen 100 suports; les comarques Centrals (la Safor, la Costera, la Vall d’Albaida, el Comtat, l’Alcoià, la Marina Alta i la Marina Baixa) compten amb 13.763.500 euros i necessiten 150 suports; mentre que les comarques del Sud (l’Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, el Baix Vinalopó, l’Alacantí i el Baix Segura) aconsegueixen 20.656.100 euros i necessiten 200 suports. Es requereixen 300 suports per a les propostes d’àmbit autonòmic.

125 MILIONS D’EUROS

Els primers pressupostos participatius de la Generalitat Valenciana s’establiran per a l’exercici 2022 com a projecte pilot i comptaran amb 125 milions d’euros destinats al finançament de propostes ciutadanes amb càrrec als capítols II (despeses corrents i de funcionament), IV (transferències corrents) i VI (inversions) atenent criteris de població, pobresa i despoblació.

Concretament, un total de 87,5 milions d’euros, la qual cosa suposa el 70% dels recursos totals, es distribueixen en àrees comarcals de la Comunitat Valenciana, mentre que els 37,5 milions restants, que representen el 30%, es dirigeixen a projectes d’àmbit autonòmic.

QUATRE FASES

Després de finalitzar la primera fase de revisió interna de les propostes, ahir es va fer un pas més dins d’aquest procés, amb l’inici de la fase de suport que finalitzarà el 27 de juny. Així, entre el 28 de juny i el 12 de setembre tindrà lloc l’avaluació pròpia, passant a la votació de projectes entre el 14 i el 30 de setembre.

El 28 d’octubre es coneixeran les propostes que s’incorporaran als Pressupostos de la Generalitat de 2022. Posteriorment, es realitzarà un seguiment i control de les iniciatives aprovades, a partir de la seua incorporació en el projecte de Pressupostos de la Generalitat de 2022 i fins a l’execució d’aquestes.

El portal GVAParticipa de la Generalitat compta en l’actualitat amb 21.298 usuaris i usuàries des de la seua posada en marxa el passat 3 de febrer.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 − 14 =