La marxa 'L'abraçada dels pobles' demana que 'València Ciutat d'Acolliment' "no quede en promeses i pancartes"

Guardar

manifestacion-europea
manifestacion-europea

Una manifestació a València s'ha sumat aquest diumenge a la convocatòria europea '5M, L'abraçada dels pobles' per a criticar que el sobrenom de 'Ciutat d'Acolliment' "s'ha quedat en pancartes i promeses" i denunciar que "la ciutadania està una mica farta d'actituds que són posar tiretes" en matèria migratòria.

Col·lectius de persones migrants i organitzacions defensores dels seus drets han participat en un matí de protesta que ha començat amb activitats en la plaça de l'Ajuntament, com un taller de pancartes, una batucada i una abraçada col·lectiva que ha denunciat l'"Europa fortalesa". València Acull ha representat 'Els Monologos des de l'exclusió', en el qual persones migrants han comptat la seua experiència teatralitzada, que abasta la violència, el racisme, "els dolors" i "la mort al Mediterrani", ha explicat una de les organitzadores de la convocatòria, Noemí Seguí.

La jornada ha continuat amb una manifestació pel centre de la ciutat. Allí s'ha escoltat consignes que denunciaven que "cap ésser humà és il·legal", "Europa canalla, obri la muralla" o "patriarcat i capital, aliança criminal", entre altres. Els manifestants han portat pancartes amb missatges com 'No a les expulsions', 'Dones lliures al llarg d'un món sense fronteres' i 'Obrim les fronteres'.

Al voltant de 70 col·lectius de València s'han adherit al manifest de la convocatòria en el qual han demanat eixir al carrer contra "el discurs de l'odi de l'extrema dreta, les lleis racistes o la repressió a les persones que lluiten pels drets de les migrants". A més, han denunciat que els governs europeus i les grans empreses "són responsables de l'èxode migratori" i han ressaltat "l'aportació que les migrants fan a la societat".

POLÍTIQUES MIGRATÒRIES EN FUNCIÓ DE L'AGENDA MEDIÀTICA

Seguí ha criticat la "falta de recursos en matèria migratòria", així com "els retards per als processos d'asil". "La ciutadania està una mica farta d'actituds que són posar tiretes", ha asseverat, per a reivindicar: "Ens diem 'València Ciutat d'Acolliment' i això fins al moment s'ha quedat en pancartes i en promeses"

Per això, a escala estatal demana un canvi estructural amb recursos i polítiques d'integració, modificacions en la Llei d'Estrangeria, retirada de "traves" per a aconseguir la residència o que hi haja un "passatge segur".

A parer seu, la recepció del buc Aquarius amb migrants a bord va ser "una incoherència" si es té en compte que va ser una decisió del "mateix govern que ara ha paralitzat a Proactiva Open Arms i al Aita Mari, que eren els vaixells que feien labors de rescat" al Mediterrani, ha apuntat Seguí.

Per part seua, un altre dels organitzadors, Jorge Mancebo, ha denunciat que els governs "no han de dur a terme polítiques en funció de l'agenda mediàtica, que estan imposant diferents sectors de la societat on el racisme està normalitzat". Per a això, veu necessari que "es prioritzen polítiques enfocades en les persones" i amb una agenda pròpia "basada a treballar des de la ciutadania i per a la ciutadania.

"Moltes vegades les accions es queden en el simbòlic en funció del context social i l'agenda mediàtica imposada. És a dir, hui acollim amb l'Aquarius però demà des del govern no deixem salpar a l'Open Arms", ha subratllat.

Els organitzadors han explicat que el "següent pas que donaran és crear un espai ampli i unitari contra l'auge de l'extrema dreta i el racisme" que es dirà 'Crida contra el racisme'. Pretenen unir a diferents col·lectius per a "demostrar que, efectivament, hi ha una majoria de persones en contra de l'odi i que defensa els drets humans".

Destacats