25n
25N
25N

Manises descobreix el traçat antic del Camí de València i un sector de la seua necròpoli morisca

Manises descobreix el traçat antic del Camí de València i un sector de la seua necròpoli morisca
06/02/2020 -

Entre els mesos d’agost i octubre passats s’han desenvolupat els treballs d’excavació arqueològica del solar del carrer València núm. 16 de Manises previs a la construcció d’un immoble particular. L’actuació, que ha estat motivada per trobar-se la parcel·la inclosa en l’àmbit de protecció arqueològica establida per les ordenances municipals de la ciutat, ha estat finançada principalment pel promotor del projecte de construcció previst, qui ha comptat amb el suport econòmic de l’Ajuntament a càrrec del programa d’ajudes a la realització d’intervencions arqueològiques en el centre històric amb motiu de projectes d’execució d’obres privades.

Segons paraules del regidor de Museus i Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Manises, Xavier Morant (APM-Compromís) “part de la riquesa arqueològica de la nostra localitat es troba en el subsol del barri d’Obradors, per això, des del consistori continuarem apostant per les excavacions per a valorar la nostra història”.

Els treballs han estat coordinats des del Museu de Ceràmica de Manises, que ha aportat ajuda material i humana en la seua realització, i han sigut dirigits pels tècnics arqueòlegs Ignacio Hortelano Uceda i Raquel Bernabeu Navarro. Per al seu desenvolupament s’ha comptat amb la col·laboració d’un ampli equip d’especialistes en els camps de l’antropologia física i l’arqueologia funerària.

Tal com estava previst, l’excavació ha posat al descobert un sector de l’antic cementeri de ritu islàmic de la ciutat, ja conegut per altres intervencions arqueològiques desenvolupades en les seues proximitats. En aquesta ocasió s’han exhumat en total 18 sepultures, de les quals la meitat es trobaven espoliades des de finals del segle XIX. La resta es conservava en perfecte estat, la qual cosa ha permés documentar aspectes fonamentals relatius al ritual del sepeli i al paisatge funerari de la Manises dels segles XV i XVI.

Probablement el resultat més assenyalat des del punt de vista de la topografia antiga de la ciutat ha sigut poder documentar el traçat original del Camí de València que, segons ara sabem, circulava una mica més al sud de l’actual carrer València, hereua d’aquell. Aquesta via de comunicació, que superava el Barranc del Salt de l’Aigua prop d’on més tard es va construir l’actual pont, datat en 1880, va constituir el límit nord de la necròpoli i el sud del barri terrissaire d’Obradors, servint des d’època medieval per a donar eixida a la producció ceràmica manisera cap als mercats nacionals i internacionals a través del port de València.

Les troballes i resultats de la intervenció arqueològica han sigut comunicats als organismes competents de la Conselleria de Cultura que són els que hauran d’autoritzar les obres programades ara que s’ha acabat l’excavació.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

6 + 4 =

Informacion coronavirus