El taxi valencià es mobilitza per a reclamar un nou règim sancionador per a les VTC

Guardar

taxi
taxi

El sector del taxi valencià s'ha concentrat aquest divendres enfront de la Conselleria de Mobilitat per a reclamar més inspectors i un règim sancionador més contundent per als vehicles de lloguer amb conductor (VTC) que "diàriament incompleixen les normes". Tant és així, que calculen que en aquests moments hi ha un VTC per cada sis taxis en la Comunitat, quan la llei marca un per cada 30.

Amb aquesta protesta, els taxistes valencians se sumen a les mobilitzacions del sector en les principals ciutats del país, després de la recent sentència que l'Audiència Nacional que confirma que els VTC no poden estar parats ni circulant en la via pública sense haver sigut contractats prèviament i que han de tindre el 'full de ruta' del servei.

En el cas de València, la concentració ha sigut convocada per la Confederació de Taxistes de la Comunitat Valenciana, USO Taxi CV, Plataforma Caracol, Associació Emprsarial i ATCV, d'11.00 a 12.00 hores enfront de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, on han presentat un escrit amb les seues reivindicacions.

Des de la Confederació de Taxistes de la Comunitat, Fernando del Molino, ha valorat que tant la Conselleria com l'Ajuntament de València --que ha iniciat ja la tramitació de la modificació d'ordenança i regulació de VTC-- van per la "via correcta" i estan sent "bastant diligents" a l'hora de prendre mesures, però ha advertit de la seua lentitud i ha demanat més rapidesa per a "fer complir les normes".

Del Molino ha explicat que la Conselleria que dirigeix Arcadi España està denegant llicències de VTC però li insta a fer "un pas més". "No pot ser que ens tirem anys esperant que hi haja una normativa per a canviar, això ha de ser més ràpid". A més, ha demanat que "done una espenta" al sector, amb una professionalització major i amb la tarifa a preu tancat que reclamen des de fa temps.

Des de l'Administració s'al·lega falta de personal però correspon al Govern valencià dotar de més plantilla als serveis territorials d'inspecció a Castelló, València i Alacant per a controlar a les VTC, així com "millorar el registre electrònic", una de les obligacions per a les VTC que "mai arriba", ha assenyalat Del Molino.

"ELS TRILERS DEL TRANSPORT"

En aquest context, les VTC "no compleixen les normes de precontractació" i capten clients, "es veu com s'anuncien diàriament en les pàgines web i en les aplicacions", unes 'app' que segons Del Molino permeten a les VTC ser els "trilers del transport". "Saben botar-se les normes i que no els enxampen". I en cas que els agafen, "la normativa de sancions és bastant curta. Els ix més a compte pagar alguna multa que complir les normes", ha lamentat.

En qualsevol cas, aquesta concentració no és "ni per a buscar culpables ni per a nosaltres legislar, simplement volem que l'Administració faça complir les normes que ella mateixa fa i volem sensibilitzar del problema que el taxi està patint", ha dit el president de la Confederació de Taxistes de la Comunitat.

La situació ha arribat a un punt que "el taxista està resignat a veure al seu voltant com s'incompleixen les normes i no passa res", ha lamentat Del Molino. Des de 2009, va pujant el número de VTC. "El buit legal és un problema dels governs anteriors i ara estem en 1 de cada 6 taxis en la Comunitat Valenciana, quan la llei diu 1 cada 30".

En les principals ciutats d'Espanya existeix el mateix problema, ha apuntat, encara major a Madrid, on la proporció és un VTC per cada dos taxis. "Ara hi ha hagut una sentència de l'AN que ens dona la raó, el Suprem ens va donar la raó fa més d'un any. Volem que es complisca el que diuen els jutges, l'Administració i els polítics. Volem que es complisca la llei", ha conclòs.

Destacats