caixa popular

Oltra: ' No volem ser més que ningú, però ens hem cansat de ser ciutadans de segona'

Un de cada quatre euros se’ns va per a pagar el deute històric generat per la infrafinanciació

Oltra: ' No volem ser més que ningú, però ens hem cansat de ser ciutadans de segona'
07/11/2017 -

Aquest matí, els principals dirigents del grup polític Compromís s’han reunit per a informar sobre la manifestació del 18N, que tindrà com a objectiu reivindicar un tracte just per als valencians per part del Govern Central en temes de finançament. D’aquesta manera, la Vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, anunciava que ‘bàsicament el que estem exigint és que cesse aquesta infrafinanciació sostinguda a la qual ens tenen sotmesos, ja que aquesta situació provoca que no tinguem els mateixos drets que la resta de ciutadans d’Espanya. Necessitem un finançament que s’ajuste a les nostres necessitats per a garantir el benestar dels valencians. No volem ser més que ningú, però ens hem cansat de ser ciutadans de segona, de ser els últims en la cua de les inversions. Normalment, el que té més és el que més paga, i el que té menys, rep. Però en el nostre cas, aquesta regla es trenca. Som una comunitat empobrida que paga sistemàticament al sistema’.

Així mateix, Oltra ha afegit que també estan reclamant que s’incorporen una sèrie de mesures justes, com ‘un equilibri de finançament entre les comunitats autònomes, i que no s’impose el criteri del senyor Montoro, una suficiència financera, que és el que marca la Constitució, i repassar la recaptació d’impostos, i el repartiment dels mateixos i, per descomptat, un dels temes més importants és el deute històric que ascendeix a 21.600.000 euros, aproximadament. En aquest cas, no estem parlant del deute de la corrupció i la malversació dels diners públics, sinó d’un deute que s’ha generat a causa de la situació d’infrafinanciació sostinguda. Un de cada quatre euros se’ns van per a pagar el deute, és a dir, se’ns va una gran quantitat de diners que ho podríem invertir en sanitat, educació, ocupació… A tenir un futur’.

En aquest sentit, Julià Álvaro, Secretari Autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, ha afegit que ‘quan parlem de finançament just, parlem dels drets dels ciutadans, ja que aquests diners podria anar destinats a modificar el model productiu o a realitzar canvis socials. Ara, que no malgastem els diners, ni desapareix els diners públics de les arques, és quan podem reclamar el que ens pertany amb la cara ben alta. Nosaltres estem fent un ús auster dels diners públics. Per això, el 18N, tota la societat valenciana ha de reivindicar els seus drets’.

Inversions

L’Alcalde de València, Joan Ribó, ha fet referència a les inversions que rep la Comunitat Valenciana dels Pressupostos Generals de l’Estat. Així, ha recalcat que ‘el que necessitem és rebre les inversions que ens pertanyen, tenint en compte el nombre d’habitants de la Comunitat Valenciana. Actualment, representem l’11% de la població d’Espanya, però rebem un 30% menys d’inversió. No obstant això, el més escandalós és que d’aquest 30% menys, rebem un 36% menys del que s’havia pressupostat. En definitiva, una inversió irrisòria’.

‘Si rebérem el que ens mereixem, podríem començar amb el Corredor Mediterrani, millorar les comunicacions ferroviàries en el nord i el sud, millorar el servei ferroviari de rodalies o l’accés als ports. I aquestes inversions corresponen a l’Estat dur-les a terme. A més, si parlem de cultura, les inversions són escandaloses. Per exemple, el Museu Reina Sofia de Madrid ha rebut 38 milions d’euros, però l’IVAM tan sols 0,7 milions. En el cas de l’òpera, mentre el Teatre Real de Madrid ha rebut 9 milions d’euros, el Palau de les Arts només 0,6 milions d’euros’.

Manifestació 18N

Águeda Micó, coportaveu de Compromís, ha explicat més detalls sobre aquesta manifestació. ‘Hem decidit posar el lema de #TracteJust perquè no solament reivindiquem un finançament just, sinó també la revisió de les inversions i el deute històric. El que volem és explicar a la gent que amb un tracte just podríem construir 78 escoles noves, eliminar la llista d’espera per a les persones dependents o ampliar els professionals sanitaris. En definitiva, millorar la qualitat de vida de les persones. A més, és important deixar clar que el deute històric no l’hem generat els valencians, sinó l’Estat amb aquesta infrafinanciació sostinguda’.

El pròxim 13 de novembre, a les 19.00 hores, en el Botànic, el grup polític Compromís ha convocat una jornada informativa per a explicar als ciutadans les propostes que volen demanar al Govern Central. No obstant això, la data assenyalada serà el 18 de novembre quan ‘tots els partits polítics, excepte el PP, moviments cívics i socials de tot tipus, associacions, etc. eixirem al carrer per a reivindicar els nostres drets’.

Quant a l’absència del Partit Popular en la manifestació del 18N, Águeda Micó ha apuntat que ‘caldria preguntar-li al PP si van a ser els únics que no van a assistir. Sembla mentida que Isabel Bonig vaja a manifestar-se a Catalunya, i no ho faça ací’.

En aquest sentit, Mónica Oltra també ha afegit que ‘aquesta manifestació no va en contra de ningú, és una reivindicació per a dir que ens hem cansat d’estar en la cua de les inversions. Jo li diria al PP que no es ven la terra per la qual camina el teu poble. Qui no estiga en la manifestació, no sé com després podrà mirar als ulls als ciutadans. Encara hi ha temps per a reflexionar’.


xs puzol

mostra viva 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 + cinc =

Tardor
exposicion caps tallats
Paiporta
cultura als barris