25n
25N
25N

Una manifestació contra el "desmantellament" dels SPES reclama "diàleg"

Una manifestació contra el "desmantellament" dels SPES reclama "diàleg"
15/05/2021 -

Una protesta ha recorregut aquest dissabte els carrers del centre de València per a mostrar el seu rebuig al “desmantellament”, per part de la Conselleria d’Educació, dels Serveis Psicopedagògics Escolars de Sector (SPES), i per a defensar un “model d’orientació d’excel·lència, amb participació i transparència”.

Els manifestants han partit a les 18 hores de la plaça de Sant Agustí de València, convocats per la Plataforma #VolemSPES sota el lema ‘No a l’eliminació dels SPE: per un model d’orientació d’excel·lència, amb participació i amb transparència’, i han discorregut pel centre de la ciutat vestits amb samarretes blanques que tenien un cor en el centre i el missatge ‘Volem diàleg i no imposició. Volem SPES’.

La plataforma ha denunciat, a través d’un manifest, que la Conselleria d’Educació “pretén imposar, mitjançant un decret d’organització de l’orientació educativa, un supòsit nou model” que implica “l’eliminació dels 34 SPES de la Comunitat Valenciana”.

En aquest context, ha criticat que la Conselleria està actuant amb “falta de transparència” i ha retret l'”absència de participació dels sectors implicats”, a més d’afirmar que el decret manca de “la justificació necessària”, “en dades i estudis”, que done suport a la seua viabilitat i pertinència.

Segons ha relatat, en un primer esborrany del decret s’obria el torn de participació per escrit, en el qual la plataforma i altres col·lectius van presentar esmenes, i després de va publicar el segon esborrany. La plataforma assegura que durant el procés han intentat “obrir línies de participació real” i que s’han presentat escrits per a paralitzar el projecte i iniciar un procés “democratitzats del canvi” i col·laboratiu, però que l’administració “mai ha estat interessada”.

Amb el suport dels col·legis professionals de psicòlegs, pedagogs i orientadors socials, així com dels sindicats STEPV, ANPE, CSIF i UGT, la plataforma ha organitzat recollides de signatures i concentracions, com els passats 17 i 18 d’abril.

Després d’una reunió amb Educació en la qual es “va deixar clar que no hi havia possibilitat de frenar el nou decret, però sí de participar”, més tard “es va aclarir definitivament que el nivell 3 d’orientació no anava a comptar amb equips” i es van plantejar 12 coordinadors de circumscripció” en lloc de 34 SPES.

Davant la postura “inamovible” de la Conselleria, han criticat la “falta de transparència”, l'”absència absoluta de participació” i la “imposició d’un decret” que tindrà com a conseqüència un “empitjorament de les condicions laborals” dels treballadors dels SPES, l'”aïllament dels professionals especialitzats”, i l’eliminació d’un model “de qualitat” que ha permés promoure la inclusió dels centres.

“Suposarà una reculada significativa en matèria d’inclusió educativa, d’igualtat d’oportunitats i de cobertura del dret fonamental de l’educació per a l’alumnat més vulnerable”, ha subratllat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quinze + 20 =