25n
25N
25N

La manifestació del 9 d'Octubre discorre davant una "minoria molt minoritària" d'ultradretanes

La marxa cada vegada s’acosta més a la ‘normalitat’ de les edicions prèvies a 2017; una jornada en la qual els organitzadors han celebrat que la ciutat siga “més lliure i valenciana”

La manifestació del 9 d'Octubre discorre davant una "minoria molt minoritària" d'ultradretanes
09/10/2019 -

Com és habitual en les convocatòries de les manifestacions, Sant Agustí comença a omplir-se molt abans de l’hora oficial d’eixida; a les 18.30. Com també ha sigut habitual en els dos passats anys, alguns membres de corpuscles ultradretans i feixistes estan als voltants per a intentar boicotejar la marxa. No obstant això, de nou, un ampli desplegament policial li ho impedeix.

A uns minuts d’arrancar, la Comissió 9 d’Octubre, que agrupa diversos sindicats, partits polítics i associacions, ja ha organitzat la capçalera. “El País que Volem” és el lema de la nova edició de la marxa. Un so, no obstant això, trenca la tranquil·litat. Tres persones, realitzant la salutació feixista, han posat l’himne d’Espanya des de l’alt d’un edifici pròxim; una bandera d’Espanya i una altra valenciana pengen. “Fora, feixistes, dels nostres barris!“, responen des de la manifestació oficial.

Algunes pistes ja assenyalaven que la tendència a la disminució de la incidència de grups ultradretans des de la violència de 2017 continuaria. Per a enguany, és convoquen tres manifestacions, només una d’elles vinculada amb l’extrema dreta; en 2018 van convocar un gran nombre de xicotets grups, que va resultar en un gran nombre d’amenaces als participants de la principal manifestació. L’única convocada eixia a les 18h, amb un reduït número de participants i escortats pels antidisturbis. Només un breu episodi ha fet intervenir a la policia; diverses dones increpaven a una periodista d’À Punt al crit de “À Punt i TV3, la mateixa merda és”.

Capçalera blava

Abans d’arrancar, un altre grup reduït d’ultradretans ha intentat trencar el cordó policial. No obstant això, aquests han sigut ràpidament apartats, mentre a l’altre costat els manifestants feien burles. Amb un ambient altament reivindicatiu, la marxa arranca en direcció a la Plaça Amèrica. En la capçalera els representants de diverses entitats, partits i sindicats, són els primers a rebre els escassos insults. “Terroristes!”, crida un home amb un bebé en braços a l’altre costat del cordó.

Enfront de la capçalera, que avança cap a Colón, s’aprecia el fort dispositiu policial. Una dotzena de furgons, més uns altres que van als costats, són l’autèntica ‘capçalera blava’ des de la qual es dirigeix als membres de la Policia Nacional. Són ells els que localitzen a un grup que sembla ser de Falange -la seua seu és ací mateix-, i els obliga a romandre reclosos en un bar fins que passe la manifestació.

Entre les reivindicacions i lemes també hi ha un ambient festiu. Una muixeranga, enfront de la primera línia, amenitza les pauses. “Visca el País Valencià!”, criden amb el castell enlaire. La manifestació ha atret un bon nombre de persones; una hora i 10 minuts després del seu inici, el carrer Colón desborda pel seu inici i final.

“Més lliure i més valenciana”

De nou, l’ampli dispositiu policial allunya qualsevol possibilitat que es repetisca la violència de 2017. Diversos policies, muntats a cavall, obliguen a moure’s a un reduït grup que acusa de catalanistes als manifestants: “Li fota a qui el fota, València és Espanya”, criden.

En l’escalinata del Pont de la Mar, com és habitual, s’emplacen les diferents capçaleres per a llegir els manifestos i acomiadar la manifestació. Les diferents organitzacions se celebren de l’èxit de la convocatòria que, igual que l’any passat, no ha tingut grans incidències; la violència de 2017 sembla superada, encara que la presència policial és encara necessària. Reclamen més autogovern, diàleg amb les institucions catalanes i defensa del valencià. Però, sobretot, celebren la convocatòria: “Només una minoria molt minoritària ha volgut impedir-nos el dret de manifestació. La ciutat cada vegada és més nostra: més lliure i més valenciana“.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

disset − cinc =