25n
25N
25N

Lorenzo Agustí, condemnat a 7 anys per un delicte de prevaricació

16/08/2016 -

L’exalcalde de Paterna del PP, Lorenzo Agustí Pons, ha sigut declarat culpable d’un delicte de prevaricació i condemnat a set anys d’inhabilitació especial per a l’exercici d’ocupació o càrrec públic.

La fallada de la sentència judicial, datada el 12 d’agost de 2016 pel Jutjat penal número 17 de València amb seu a Paterna, considera culpable a Lorenzo Agustí Pons, qui no podrà tenir càrrec o funció pública alguna almenys durant els pròxims 7 anys i que haurà d’abonar les costes processals, incloses les de l’acusació popular.

La sentència considera provada l’anterior relació professional de l’exalcalde del PP amb l’empresa a la qual li va donar a dit els més de 500.000 euros en el seu despatx d’Alcaldia, i demostra que el projecte d’Estudi d’Arquitectura de Paterna va ser registrat en l’Ajuntament setmanes abans de ser encarregat.

La sentència 676/2016 estableix que en la conducta de Lorenzo Agustí Pons “no ha concorregut una mera il·legalitat, sinó un clar abús de poder derivat de la posició de superioritat que proporciona l’exercici de la funció pública i la seua condició d’alcalde”. Així mateix considera provada “l’absència d’expedient administratiu” en la contractació de l’Auditori de Paterna per 529.506,19 euros IVA inclòs sense concurs públic i “la inobservança dels tràmits legalment exigibles per a dur a terme una actuació com la desenvolupada”.

El document estableix a més que “ha quedat desvirtuada la presumpció d’innocència que vas agafar a l’acusat, intervenint proves de càrrec suficient per a considerar que en conducta concorren tots i cadascun dels requisits exigits per a apreciar la comissió del delicte de prevaricació”. És més, subratlla que “els fets declarats provats reuneixen els requisits del delicte de prevaricació sancionat en l’article 404 del Codi Penal, apareixent com a responsable del mateix el concepte d’autor, a l’empara dels articles 27 i 28 del Codi Penal, l’acusat, Lorenzo Agustí Pons, en haver realitzat per si mateix el fet delictiu”.

La sentència reflecteix que “ha quedat acreditada l’absència total i absoluta de qualsevol classe de procediment per a l’adjudicació a l’Estudi d’Arquitectura de Paterna de l’obra de l’auditori, inobservant les més elementals normes de procediment per a la contractació, sent la conducta de l’acusat no solament contraria a dret, sinó també arbitrària, i havent tingut coneixement d’açò”.

I és que, el mateix Lorenzo Agustí va reconéixer haver coincidit en algun projecte amb membres de l’Estudi d’Arquitectura de Paterna en l’època en la qual l’exalcalde va exercir d’arquitecte. I va ser ell qui li va encarregar el projecte a aquesta empresa en el seu despatx oficial de forma verbal. “Resulta evident que cap procediment per a l’adjudicació d’un projecte com l’era el de l’auditori de Paterna pot dur-se a terme partint d’una mera conversa i encàrrec en el despatx de l’Ajuntament, sinó que ha de superar una sèrie de filtres essencials per a garantir el degut funcionament de l’Administració pública”. A més, tal com ha quedat acreditat, “una cosa, no obstant això, és guanyar un concurs d’idees i una altra molt diferent resultar adjudicatari sense publicitat ni concurrència alguna d’un contracte d’aquesta magnitud”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × 1 =