25n
25N
25N

Llíria celebra el segle de l'església de la Sang com a Monument Nacional

Llíria celebra el segle de l'església de la Sang com a Monument Nacional
30/09/2019 -

Mitjançant Reial orde de data de 29 de setembre de 1919 i publicada en la Gaseta de Madrid el dia 5 d’octubre d’aqueix mateix any, l’església de la Sang de Llíria va ser declarada Monument Nacional, sent el primer edifici religiós de la Comunitat Valenciana a rebre tal distinció. Cal assenyalar que per a tal reconeixement es van tindre en compte sengles informes emesos per la Reial Acadèmia de la Història i la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Ferran.

La casualitat va voler que la declaració coincidira amb la festivitat de San Miguel, patró de la ciutat, i anit l’Ajuntament de Llíria va organitzar un acte per a commemorar aquesta singular efemèride, dins del programa d’activitats que està realitzant al llarg de tot l’any.

Aquest esdeveniment commemoratiu es va iniciar amb l’actuació del Grup de Danses i Rondalla El Tossal en la plaça situada enfront del temple. Ja a l’interior de l’església va comptar amb les intervencions de l’alcalde Manolo Civera, el director territorial de Presidència de la Generalitat Francisco Molina, i el secretari de la Confraria de la Sang, Antoni Llibrer, de l’entitat religiosa de la qual l’antiga església de Santa María va acabar prenent el nom.

Manolo Civera va destacar que la Sang “és una de les nostres majors joies artístiques i històriques. Els llirians i llirianes ens sentim molt orgullosos d’aquest llegat patrimonial dels nostres avantpassats, un extraordinari espai religiós, cultural i turístic”. Al mateix temps que va voler “agrair a la Confraria de la Sang la seua inestimable contribució a la conservació del temple durant més de quatre segles”.

Concert de música del XIII

La vetlada va concloure amb el concert oferit per Jota Martínez Ensemble i la cantant Mara Aranda, amb el programa “Instruments per a trovar i dansar a la Llíria del segle XIII”. La formació va tocar instruments musicals representats en el cassetonat del mateix temple, que han realitzat diferents luthiers i Jota Martínez. En les policromies es van identificar un total de 19 instruments, alguns d’ells repetits, dels quals s’han reconstruït 10 diferents que apareixen en aquesta interessant obra d’art.

El temple

Construïda entre finals del segle XIII i inicis del XIV, l’església de la Sang és un dels millors exemples de l’arquitectura de Conquesta. La seua construcció es va realitzar en la cimera de la Vila Vella del municipi, sobre l’antiga mesquita, de la qual encara es conserven alguns vestigis.

El temple, de base rectangular en una única nau, destaca pel seu sostre, que atresora un cassetonat mudèjar amb motius vegetals i heràldics, escenes cavalleresques i unes altres d’animals del bestiari medieval.

A més, en les seues parets es conserven pintures murals de la primera època en les quals es representen imatges i escenes de Sant Esteban, Sant Bartolomé, Sant Pere Mártir de Verona i Santa Bàrbara.

La portada principal, construïda a mitjan segle XIV, consta d’una triple arquivolta sobre columnes gòtiques, amb una decoració que fa referència a Déu sobre el tron celestial en forma de lleó i la vida terrenal en forma humana, animal i vegetal.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

disset − onze =