25n
25N
25N

L'Institut Valencià de Cultura celebra el Dia Mundial del Teatre amb les poblacions que formen part del Circuit Cultural Valencià

L'Institut Valencià de Cultura celebra el Dia Mundial del Teatre amb les poblacions que formen part del Circuit Cultural Valencià
27/03/2017 -

El Circuit Cultural Valencià, format per 69 poblacions i les universitats d’Alacant i Jaume I de Castelló, s’ha reunit avui en sessió ordinària a la Casa de la Cultura de l’Alcúdia, que enguany celebra el 30 aniversari. Es tracta d’una reunió de treball que se celebra cada sis mesos en alguna de les poblacions pertanyents a aquest circuit, al qual assisteixen en representació de l’àrea Cultura de la Generalitat el secretari autonòmic Albert Girona; el director general de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), Abel Guarinos; i els nous directors adjunts de l’IVC, Marga Landete, de Música i Cultura Popular, José Luis Moreno d’Audiovisuals i Cinematografia i Roberto García, d’Arts Escèniques.

A aquesta assemblea han assistit, per primera vegada, els nous membres que s’han adherit al Circuit al llarg de 2017 i que són la Universitat d’Alacant i les poblacions de Corbera, Morella, Ontinyent, Petrer i Cheste. Si en 2015 hi pertanyien 46 municipis, al 2016 arribaren als 63, fins arribar a la xifra actual de 69 municipis i dues universitats que s’han adscrit per ara durant 2017. A més, el pressupost destinat al Circuit Cultural Valencià ha augmentat un 163% des de 2015, i passa dels 475.000 eures en 2015 a 1.250.000 eures del pressupost de 2017.

Abel Guarinos, director general de l’Institut Valencià de Cultura, ha manifestat ”la gran satisfacció que és per a l’IVC que el projecte del Circuit Cultural Valencià vaja cosint cultura per les comarques i que en poc de temps haja obtingut grans resultats. Volem, a més, ampliar progressivament la xarxa de poblacions que formen part d’aquestes programacions conjuntes que realitzem des de Cultura de la Generalitat amb les localitats valencianes.”

Per la seua banda, el secretari autonòmic, Albert Girona, ha destacat que “estem fomentant la incorporació de més i més municipis al Circuit per a programar cultura d’una manera interinstitucional i descentralitzada, tal com marca el pla estratègic cultural ‘Fes Cultura’ i així complir l’objectiu de cohesionar, democratitzar i aproximar la cultura als valencians i valencianes per mitjà de programacions atractives als seus municipis”.

Activitat cultural municipal

El Circuit Cultural Valencià és una eina fonamental per augmentar la democratització de la cultura amb una millora de la difusió de les arts escèniques, musicals i audiovisuals que afavoreix la contractació d’espectacles de major format i qualitat. Al mateix temps, també permet multiplicar la quantitat de funcions, concerts, espectacles de dansa, circ i projeccions audiovisuals, ja que els ajuntaments poden oferir més activitat cultural amb el mateix pressupost.

La incorporació al Circuit permet als municipis acollir-se a una àmplia oferta de programació professional i cofinançada, sempre que disposen d’un gestor cultural o programador cultural que s’encarregue de les tasques de programació, difusió i tramitació. A més, han de disposar d’un pressupost mínim per tal d’assumir els costos derivats de la programació, entre els quals figura l’assumpció de la meitat dels caixets que formen part del conveni de col·laboració.

El Circuit facilita als ajuntaments l’acolliment a cinc tipus de modalitats per accedir a les corresponents programacions. Així, la modalitat de teatre, dansa i circ es divideix en dues, que permeten la programació d’un mínim de deu espectacles en el cas de la modalitat A i un mínim de sis espectacles en la de la modalitat B, mentre que la modalitat de lírica facilita la programació d’un mínim de dos espectacles de sarsuela o òpera en format escènic i representada per companyies professionals valencianes.

En el cas de la modalitat de música, que es va incorporar en 2016, permet acollir una programació d’un mínim de cinc concerts de grups professionals valencians en els quals, com a mínim, figurarà un grup que cante en valencià. Per la seua banda, la modalitat de cinema i audiovisual garanteix l’accés a una programació d’un mínim de dues sessions de curtmetratges valencians del catàleg que ofereix l’IVC.

La presència al Circuit permet compartir els costos dels concerts de música, mentre que en el cas dels curtmetratges, els consistoris adherits hauran d’assumir els costos de reproducció o d’autor i, en cas de sol·licitar-los, el cost del viatge del director o intèrprets de la projecció per tal de facilitar la seua participació en la presentació de l’audiovisual i el col·loqui posterior.

Per coincidir l’assemblea del Circuit Cultural Valencià amb el Dia Mundial del Teatre s’ha convidat representants del sector teatral com ara la presidenta d’AVETID, Mª Ángeles Fayos; el president de la AAPV, Ximo Solano; el president de la Coordinadora de Sales Alternatives, Jacobo Pallarés; i Gerardo Esteve en representació del Comitè Escèniques.

També han estat presents l’alcalde de l’Alcúdia, Andreu Salom; el regidor de Cultura, Toni Benavent; i representants del món cultural de l’Alcúdia com ara Manuel Boix, Óscar Briz i Dani Miquel.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × 5 =